Acht verkozenen voorbije zes jaar vervangen in gemeenteraad van Wervik: Opvallende bestuurswissel met CD&V

Zittend: voorzitter van de gemeenteraad Marc Kino, schepen Ann Degroote, schepen Sonny Ghesquiere, burgemeester Youro Casier, schepen Bert Verhaeghe, schepen Geert Bossuyt, schepen Bart Pynket en raadslid Bercy Slegers. Rechtstaand: Nino D’Hellem, Kristof Vandamme, Robin Depoorter, Hendrik Ingelbeen, Nele Leroy, Sanne Vantomme, Yara Bogaert, Cindy Vienne, Yves Obin, Johan Deneut, Angelo Demuynck, Lien Deblaere, Dominique Marecaux, Etienne Pillaert, Els Scheirlynck, Belinda Beauprez, algemeen directeur Philippe Verraes en Tom Durnez. © Luc Vanthuyne
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

Op zondag 13 oktober kan je weer kiezen wie jou mag vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Maar wie een zitje krijgt, neemt dat niet altijd op… en zeker niet voor de volle zes jaar. Van de 25 kandidaten die in 2018 verkozen raakten in Wervik, zetelen er vandaag nog 17 in de gemeenteraad.

Overlopers zijn er niet geweest, misnoegde raadsleden die er de brui aan geven wel. Oorzaak: Vooruit zette in mei 2022 de stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project aan de kant, waardoor er na een motie van wantrouwen een bestuurswissel met CD&V kwam.

Politiek bewogen tijden

Volgens een bestuursakkoord zou eerste schepen Bert Verhaeghe (Stadslijst) vanaf januari 2023 voor nog een periode van twee jaar burgemeester worden, maar daar kwam niks van in huis. Het begin van politiek bewogen tijden. Gemeenteraadsvoorzitter Marc Kino hield het voor bekeken. Eind 2021 nam Hendrik Ingelbeen (CD&V) ontslag. Hij werd financial manager bij de intercommunale Leiedal en omdat de stad Wervik daartoe behoort, is een functie als gemeenteraadslid niet verenigbaar. Hij was negen jaar schepen en zetelde 21 jaar in de gemeenteraad. Vier maanden na zijn ontslag was er de coup.

“Na 6 jaar oppositie (legislatuur 2013-2019, red.) waren we er ondertussen al aan gewend dat onze inbreng hoe positief ook vaak terzijde werd geschoven”, zegt Hendrik. “Maar vanaf 2019 vonden we zelf beter onze draai en slaagden er veel beter in om meer gehoor te krijgen dan in die beginjaren. Dat gaf mij uiteindelijk wel een gevoel van erkenning en waardering voor onze inzet.”

Lees verder onder de tabel.

Oude jongensschool

“Om een voorbeeld te geven: zo hebben we de plannen om het binnengebied achter de Beselarestraat in Geluwe tussen de oude jongensschool en de Reutelbeek op te vullen met grote blokken appartementen gelukkig kunnen blokkeren. Idem voor de gebouwen van de jongensschool die we hebben kunnen redden van de sloop. Ik denk dat die positieve inbreng er ook toe heeft bijgedragen om een bestuurswissel mogelijk te maken. In 2020 veranderde alles door corona en de lockdown. Vanaf maart 2020 kwamen we in een nieuwe realiteit.

De gemeenteraad vond plaats in de stadszaal Oosthove of digitaal. Dat was jammer omdat je de unieke sfeer van de raadzaal mist, waar de kring en de fysieke aanwezigheid zoveel verschil maken. De gemeenteraad van december 2021 was voor mij de laatste gemeenteraad, ook weer digitaal. Ik ben niet gestopt uit frustratie of omdat ik er genoeg van had en dat maakt dat ik met veel plezier terugblik op die jaren, zelfs met wat heimwee.”

Nu partijvoorzitter

Hendrik is momenteel partijvoorzitter. “Ik ben de gemeentepolitiek in Wervik van dichtbij blijven volgen en ben uiteraard blij voor CD&V met de bestuurswissel die er gekomen is”, zegt Hendrik. “Onze schepenen hebben hard gewerkt en toch wel het verschil kunnen maken. Ondertussen ben ik voorzitter geworden van onze partij en heb ik de verkiezingen helpen voorbereiden. We hebben een sterke lijst en de campagne loopt. Iedereen is enthousiast. Stemmen is niet verplicht, maar ik hoop dat heel veel mensen wel gaan stemmen en kiezen voor CD&V. Ik reken op zeven zetels.”

“Onze schepenen hebben hard gewerkt en het verschil kunnen maken” -Hendrik Ingelbeen

“Die zevende zetel hebben we in 2018 net gemist en moeten we nu kunnen pakken. Ik beleef het dus allemaal mee alsof ik zelf kandidaat ben, maar dat komt misschien wel nog het meest omdat mijn dochter Janne voor de eerste keer opkomt.” En over gemeenteraadsvoorzitters gesproken… Eerst was er Marc Kino en nu Els Scheirlynck (CD&V). Tussendoor zelfs twee keer fractieleider Sanne Vantomme (N-VA) als waarnemend voorzitter toen Kino ontslag had genomen en de huidige voorzitter ziek was.

Bekijk ook het verloop in de gemeenteraden van andere West-Vlaamse steden en gemeenten.