Björn Prasse: “Nog voor einde zomervakantie wissel van de macht”

Redactie KW

Björn Prasse, kopman van Open VLD in Blankenberge, wil nog voor het einde van de zomervakantie de gemeenteraad bijeenroepen om de machtswissel in de kuststad door te voeren. Prasse kondigde afgelopen weekend aan dat zijn Open VLD samen met Vooruit een nieuwe coalitie zal vormen om zo huidig burgemeester Daphne Duméry (N-VA) de sjerp te ontnemen.

Al maanden rommelt het in de Blankenbergse politiek. Na de verkiezingen in oktober 2018 kwam burgemeester Daphne Duméry er aan het roer van een coalitie van N-VA, CD&V en Vooruit maar al snel kwamen er barsten in die samenwerking. Omdat eerste schepen Jurgen Content (Vooruit) genoemd werd in een gerechtelijk onderzoek naar prijsafspraken tussen uitbaters van zomerbars, ontnam Duméry hem zijn bevoegdheden. Daarop zegde Vooruit het vertrouwen in de coalitie op en werd er de facto bestuurd met wisselmeerderheden. Dankzij een nieuw decreet van de Vlaamse overheid, dat dit weekend pas in werking trad, kan er nu een nieuwe meerderheid op de been gebracht worden.

Nog drie jaar

“Door die wisselmeerderheden kwamen wij als oppositiepartij meermaals in een sturende rol. Dat kan de bedoeling niet zijn”, legt Björn Prasse uit. We hebben dan ook meteen van dat decreet gebruik gemaakt, eens het er was. Maar we waren al tien weken aan het praten met andere partijen. Om de fundamenten te leggen van wat we nog willen doen in deze legislatuur, want die duurt nog slechts drie jaar. We zullen moeten kiezen”, zegt hij. De voorman van Open VLD wil nu zo snel mogelijk een gemeenteraad samenroepen om de wissel formeel te laten bevestigen. “We hebben een drietal datums in ons hoofd die we nog moeten aftoetsen met een paar mensen. Maar het is de bedoeling om dat binnen de twee weken, dus nog voor het einde van de zomervakantie, achter de rug te hebben”, zegt Björn Prasse.

Onderzoek

Welke nieuwe accenten hij als burgemeester wil leggen, wil Prasse nog niet kwijt. “We hebben onze prioriteiten vastgelegd in een nota, die we nu zullen moeten aanvullen met de wensen van Vooruit om zo tot een nieuw bestuursakkoord te komen. Eens dat af is, zullen we daarover communiceren. Dat is al een pak meer dan de vorige bestuursploeg, die nooit met een inhoudelijk bestuursakkoord naar buiten is gekomen”, klinkt het. Of hij niet vreest in de problemen te komen nu hij in zee gaat met voormalig schepen Jurgen Content? “Wij weten niet wat er in dat gerechtelijk onderzoek gebeurt. Wij werken nu samen met een partij, niet met één persoon. Als later blijkt dat er een probleem is met iemand, dan gaan we daar een oplossing voor zoeken”, klinkt het.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.