Burgemeester van Blankenberge verliest burgemeesterschap aan coalitie Open Vld – Vooruit

© Christophe De Muynck

De burgemeester van Blankenberge Daphné Dumery (N-VA) verliest haar post als burgemeester na een coalitiewissel. Dat bevestigt fractieleider van Open Vld Björn Prasse na een stemming op het ledencongres van Open Vld zondag. Oppositiepartij Open Vld, de grootste partij in de badstad, zal via een constructieve motie van wantrouwen een nieuwe coalitie aanbrengen met meerderheidspartij Vooruit. De partij van burgemeester Dumery belandt daarbij in de oppositie.

Na de politieke impasse in Blankenberge kregen de leden van Open Vld zondag de kans om te stemmen over welke coalitiemogelijkheid de partij aanging. Tijdens het ledencongres stemden uiteindelijk maar liefst 92 leden voor een coalitie met Vooruit.

Die meerderheid wordt gevormd via een constructieve motie van wantrouwen. “Wij zullen onze gesprekken met Vooruit afronden en dan zo snel mogelijk een extra gemeenteraad bijeenroepen. Eens de motie van wantrouwen is gestemd, gaat de nieuwe coalitie per direct in”, zegt fractieleider van Open Vld Björn Prasse.

Falend beleid

De bal ging in de badstad in april aan het rollen toen coalitiepartner Vooruit het vertrouwen in burgemeester Dumery opzegde. De partij sprak toen van een dictatoriaal en falend beleid van de Blankenbergse burgemeester. Niet veel later raakte het schepencollege van Blankenberge een deel van zijn bevoegdheden kwijt aan de gemeenteraad. Sindsdien wordt er met wisselmeerderheden gewerkt. Volgens Open Vld kwam de stad daarmee tot stilstand. De nieuwe coalitie moet stabiliteit bieden in Blankenberge.

Volgens een nieuw Vlaams decreet landt de burgemeesterssjerp bij fractieleider van Open Vld Björn Prasse. Over de verschillende schepenambten wordt later zondag gecommuniceerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.