Beperkte viering van nationale feestdag in Izegem

Justine Hollevoet en Sp.a willen weten hoe Izegem op lange termijn het vieren van de nationale feestdag wil organiseren. © foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Oppositiepartijen STiP, Sp.a, Groen en Open VLD vroegen dinsdag op de Izegemse gemeenteraad hoe de stad op langere termijn de organisatie van de nationale feestdag op 21 juli ziet.

De Vaderlandse Vereniging die op vandaag voor de organisatie instaat, veroudert en moet op termijn opvolging krijgen. “We horen ook dat de afspraken met de stad niet vlot verliepen en de grote vermindering van subsidies wordt gezien als weinig respectvol”, zegt Justine Hollevoet. (Sp.a) “Daarom willen we weten hoe de stad de plechtigheid dit jaar en op langere termijn wil organiseren.”

“Door de coronacrisis kon een afspraak nog niet gemaakt worden, maar we gaan zeker nog met die mensen samenzitten“, repliceerde burgemeester Bert Maertens. “We bekijken ook hoe wij op termijn de organisatie van die plechtigheid kunnen overnemen. Wat het gedaald budget betreft, gaat het om een betaling voor een bezoek aan een koepelorganisatie in Brussel. Dat hebben we geschrapt. Zoiets geldt ook voor andere verenigingen.”

“We gaan wel de plechtigheid op Allerheiligen schrappen omdat je dan alle dierbare overledenen herdenkt en niet alleen de oorlogsslachtoffers. De plechtigheid op 11 november behouden we uiteraard wel. We willen daar op termijn de scholen bij betrekken en het is misschien opportuun om jaarlijks ergens een vredesboom te planten. Dit jaar zal 21 juli er overigens iets anders uitzien. Een optocht en fanfare mogen door corona niet, maar een Te Deum in de kerk mogelijk wel.”

Sp.a vroeg nog of een bloemenhulde mits social distancing overwogen kan worden. (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.