Lo-Reninge 2013/2018: het venijn zat in de staart

De raad in 2013 met staand Pieter-Paul Voet, Anne Vandeputte, Frank De Poortere, Karolien Bamelis, Elodie Masschelein, Geert Beeckaert, Monique Bertier, Pieter Snick, Wout Cornette, en zittend Lode Morlion, Nadine D'Halluin, Johan Matthys en Lena Merlevede. © Foto TVWD
Redactie KW

Een bijzondere gemeenteraad over volmachten op tien dagen voor verkiezingen. Zes jaar lang was de sfeer tussen meerderheid en oppositie best goed te noemen, maar de verkiezingskoorts bereikt deze week een hoogtepunt.

Het zag er lange tijd naar uit dat de inwoners van Lo-Reninge in 2012 niet naar de stembus zouden moeten gaan. Burgemeester Lode Morlion leek met zijn Dynamisch-lijst alle zetels te kunnen claimen, tot oudgediende van Dynamisch Frank De Poortere besliste om alleen naar de kiezer te trekken. Met zijn lijst Inspraak haalde hij vanuit het niets zes zetels binnen. Lode Morlion verloor vier zetels, maar hield net genoeg over – zeven zetels – voor een absolute meerderheid.

“Ik hoop dat we goede discussies tegemoet gaan in de gemeenteraad”, liet de burgemeester noteren bij het begin van de bestuursperiode. Dat leek de eerste ook te lukken. Inspraak had zich voorgenomen om constructief oppositie te voeren zonder op alle slakken zout te leggen. Wie houdt van verbaal vuurwerk en bitse discussies, was in de raadszaal dan ook aan het verkeerde adres. Grote ideologische meningsverschillen waren ver te zoeken, al wordt de begroting door cijferaar De Poortere telkens nauwlettend onderzocht. Tot deze week plots de volmachtenbom barstte.

Op vlak van wissels bleef het rustig. In februari 2016 stopte Karoline Bamelis (Inspraak) als gemeenteraadslid en werd ze opgevolgd door Hans Pattyn (Inspraak). “Doordat het heel druk werd in onze bakkerij de Westpoort had ik geen tijd meer om op een degelijke manier mijn politieke taken in de gemeenteraad te doen”, vertelt Karoline. “Als je je niet 100 procent ervoor kan inzetten, dan is het beter dat je plaats maakt voor iemand die wel tijd genoeg heeft en gedreven is. Mijn opvolger Hans Pattyn was op politiek vlak ook ambitieuzer dan ik, dus ik gunde hem die gemeenteraadszetel met volle overtuiging. Achteraf gezien bleek het ook de juiste keuze, aangezien ik me dan volledig kon toeleggen op mijn zaak.” Voor Karoline was 2012 de derde keer dat ze meedeed aan de gemeenteraadsverkiezingen. “Ik had toen ook al zes jaar in de OCMW-raad achter de rug. Ik vond die drie jaar in de gemeenteraad wel een positieve ervaring, maar de OCMW-raad was toch meer mijn ding. De gemeenteraad vond ik bij momenten te theoretisch”, besluit Karoline, die op 14 oktober niet meer te vinden zal zijn op de kieslijst van Inspraak.

(TOGH/JL)