Lijsttrekker Jeremie Vaneeckhout (Groen) brengt zijn stem uit: “Impact hebben op planeet en portemonnee”

Jeremie Vaneeckhout was bij de eersten die ging stemmen zondagochtend in het ontmoetingscentrum in de Groeningestraat in Kaster. © GV
Gerda Verbeke

Vandaag trekken de meesten onder ons naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Ook de Vlaamse lijsttrekker voor Groen in West-Vlaanderen en partijvoorzitter Jeremie Vaneeckhout schoof aan in de rij, gewapend met identiteitskaart en twee stembiljetten. “Ik ga stemmen op de goede”, glimlachte Vaneeckhout (39). “Voor degene die voor oplossingen en verbinding gaan. Er staat heel wat op het spel!”

Tot de laatste minuut voerde Vaneeckhout zaterdag nog campagne. “Ik sprak met heel wat bekenden op de markt in Waregem in combinatie met de laatste deur in Kortrijk”, geeft hij mee. “Daarna was het voetbal en het slotdebat voor de verkiezingen. Sowieso wordt het vandaag een goede dag en relatief rustig. Mensen kunnen het alleen nòg beter maken. Na een lekker vaderdagontbijt, richting Brussel. De schoonouders letten op de drie dochters en vrouwlief vertoeft in Finland bij een van mijn broers, waar de plechtige communie gevierd wordt van ons gemeenschappelijke petekind.” Jeremie Vaneeckhout schoof dan ook twee keer aan bij de voorzitter van het stembureau om de bolletjes te kleuren.

Moeilijk in te schatten

Oprecht, gedreven en zelfrelativerend, zo wil Vaneeckhout in het leven blijven staan. Met een grote glimlach kwam hij iets na 8 uur aangestapt richting ontmoetingscentrum in Kaster om zelf te gaan stemmen. Op de vraag wat Vaneeckhout verwacht van de verkiezingsuitslag, stelt hij dat het heel moeilijk in te schatten is. “Geen verwachtingen”, klinkt hij. “De strijd is duidelijk. “Veel mensen twijfelen tot de laatste minuut. Ik hoop wel dat de mensen een positieve stem uitbrengen. Groen zorgt als enige partij voor de mens, de planeet en onze portemonnee. Sowieso doet iedereen zijn best.”

Deze week was Vaneeckhout nog snoeihard tijdens het debat in De Laatste Week met de stelling dat er geen aandacht is geweest de voorbije vijf jaar voor de problemen van de West-Vlaming. Hij had het over landbouw, de zorg, het hoger onderwijs en de besparingen bij De Lijn waarbij er 3.000 bushaltes geschrapt zijn, waarvan bijna de helft in West-Vlaanderen. Samen met het nieuwe gezicht op de federale kieslijst Matti Vandemaele wil Vaneeckhout de West-Vlamingen hun stem vertolken in de parlementen zodat ze wèl gehoord en gezien worden”, klinkt het. “Naast een eerlijk klimaatbeleid, wordt zorg een van onze grote strijdpunten.” Samen met de Brusselse Nadia Naji was hij op heden co-voorzitter van Groen. In 2019 was hij ook lijsttrekker voor de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement als ondervoorzitter bij Meyrem Almaci. Daarvoor was Vaneeckhout lokaal actief in Anzegem. Voor hem wordt het in eerste instantie zaak om zijn eigen zetel veilig te stellen. Groen doet het gewoonlijk wat minder goed in West-Vlaanderen dan in andere provincies. In 2019 haalden de groenen er 7,1 procent in de verkiezingen voor het Vlaams Parlement, tegenover gemiddeld meer dan tien procent in heel Vlaanderen. De uitslagen worden verwacht tegen vanavond rond 19 à 20 uur.

Lees meer over: