Klaas Verbeke (40) is nieuwe schepen in Poperinge

Klaas Verbeke volgt Marjan Chapelle op als schepen.©MICHAEL DEPESTELE MD
Klaas Verbeke volgt Marjan Chapelle op als schepen.©MICHAEL DEPESTELE MD
Redactie KW

CD&V-er Klaas Verbeke (40) legde onlangs de eed af als nieuwe schepen van Sport, Toerisme, Mobiliteit, Woonbeleid, ICT en Communicatie. In die functie volgt hij na een eerdere bestuursafspraak Marjan Chapelle (Samen) op. Zij neemt op haar beurt de plaats van Klaas in als gemeenteraadslid.

Klaas Verbeke groeide op in het gezin van Walter en Maria Beelprez langs de Krombeekseweg. Hij is de broer van Heidi, Ilse, Jürgen (+) en de tweelingbroer van Maarten. “Nadat ik in 1998 afstudeerde aan het toenmalige Sint-Stanislascollege trok ik vol enthousiasme naar Gent, waar ik drie jaar later mijn diploma behaalde van leerkracht secundair onderwijs Nederlands-Engels-Frans. In september 2001 startte ik dan mijn carrière als leerkracht Nederlands en Engels in het Poperingse Sint-Janscollege. In 2014 werd ik er ook aangesteld als adjunct-directeur, maar na twee jaar koos ik er bewust voor om opnieuw voor de klas te gaan staan. Kort daarna startte de hervorming van het secundair onderwijs in Poperinge, waardoor ik nu lesgeef in zowel het Sint-Janscollege als in het pas opgerichte Lodewijk Makeblijdecollege”, vertelt Klaas Verbeke.

Vertrouwen in bestuur

“In 2006 trouwde ik met Hannelore Leys. Samen met onze twee kinderen, Cas (11) en Hera (9), wonen wij in de Binnenkouter in Poperinge. Ik probeer een drietal keer per week te gaan lopen. Daarnaast ga ik ook regelmatig baantjes trekken in het zwembad. Ik ben ook actief speler én bestuurslid van Studax KFC Poperinge. Naast voetballen besteden we ook de nodige aandacht aan het extra-sportieve luik”, aldus nog Klaas.

Burgemeester Christof Dejaegher en Loes Vandromme stelden Klaas in juli 2018 de vraag om op de CD&V-lijst te gaan staan. “Dit kwam voor mij als een complete verrassing, aangezien ik mij nooit actief met politiek had beziggehouden. Ook thuis werd er nooit echt over politiek gesproken. Door het mooie parcours en palmares van de voorbije jaren had ik veel vertrouwen in het stadsbestuur en dit overtuigde me dan ook om mee te stappen in hun toekomstproject. Ik behaalde maar liefst 716 voorkeurstemmen en verzekerde mij zo onmiddellijk van een plaatsje in de gemeenteraad, wat ook mijn doel was. Even later kreeg ik dan het voorstel om vanaf 2021 ook een schepenmandaat op te nemen. Hiermee had ik, als nieuwkomer, eerlijk gezegd totaal geen rekening gehouden. Toch heb ik niet getwijfeld. Ik wilde mijn verantwoordelijkheid opnemen tegenover de vele mensen die hun vertrouwen in mij hadden uitgesproken. Ook was er het besef dat ik als rasechte Poperingenaar met veel liefde voor onze stad en dorpen een unieke kans kreeg om van op de eerste rij mee te werken aan een mooie toekomst voor Groot-Poperinge.”

“Wat mij opvalt is dat onze inwoners, ook nieuwe, trots zijn om zich ‘Poperingenaar’, ‘Provenaar’… te kunnen noemen. Volgens mij is dit de grootste verwezenlijking van het stadsbestuur en een rechtstreeks gevolg van de vele investeringen en verbindende initiatieven van de afgelopen jaren. Ook de toenemende aandacht voor inspraak en participatie bij grote dossiers en de toegankelijkheid van burgemeester en schepenen dragen zeker bij tot dit Poperinge-gevoel”, vindt Klaas.

“Onze inwoners sporten en bewegen graag en veel, zowel recreatief als competitief. En hoewel we al over heel wat sportfaciliteiten beschikken, blijft de behoefte aan bijkomende sportinfrastructuur groot. Met het dossier ‘Masterplan Sportzone’ willen we via een participatietraject met de sportclubs en de gebruikers van onze sportinfrastructuur tot een gedragen visie en ontwerp komen voor de uitbreiding van ons sportpark op korte en lange termijn. Daarnaast wil ik me ook inzetten voor de organisatie en/of ondersteuning van nieuw sportieve initiatieven en evenementen.”

Hoppefeesten

“Door de lockdown in maart (her)ontdekten heel wat inwoners de pracht van onze streek. Dit biedt zeker extra kansen! We hebben heel wat toeristische troeven in handen. Hierbij moeten we niet enkel denken aan de ‘toerist’, maar ook aan onze eigen inwoners die steeds meer belang hechten aan en openstaan voor ‘lokale beleving’ op allerlei vlakken. Hopelijk komt er ook snel duidelijkheid over de haalbaarheid van de organisatie van Hoppefeesten 2021. Mijn vrees is dat die in het ‘overgangsjaar 2021’ net iets te vroeg zullen komen, zodat we noodgedwongen zullen moeten uitstellen tot 2023, maar we leven op hoop. Ook de herbestemming en nieuwe invulling van de huidige Hoppemuseumsite zal een belangrijk dossier worden de komende jaren”, zegt de nieuwe schepen.

“Ere wie ere toekomt, mijn voorganger Marjan Chapelle legde zeker een goede basis om Poperinge ook op ICT-vlak verder te moderniseren. In een snel veranderend digitaal landschap blijft het een uitdaging om voortdurend ‘mee’ te zijn met de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen en is het ook niet makkelijk om toekomstige ‘digitale behoeften’ te voorspellen. We blijven inzetten op goede digitale dienstverlening voor onze inwoners en streven naar uniforme en performante systemen voor onze diensten. Klantvriendelijkheid en efficiëntie staan hierbij centraal”, besluit Klaas Verbeke. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier