John Crombez: “Johan Vande Lanotte wordt geen premier”

John Crombez: "Het is raar dat wij met onze uitslag aanspraak zouden maken op de premier." © belga
Redactie KW

Oostendenaar Johan Vande Lanotte wordt zeker niet de nieuwe premier. Dat zegt SP.A-voorzitter en stadsgenoot John Crombez heel duidelijk.

Al sinds eind mei is Johan Vande Lanotte SP.A) samen met Didier Reynders (MR) aan de slag als informateur. Zij moeten proberen een nieuwe federale regering op de been te brengen, maar dat verloopt erg moeizaam. De naam van Vande Lanotte viel de voorbije weken geregeld als premier van een nieuwe paarsgroene of paarsgele regering. Maar dat zal niet gebeuren, zegt partijvoorzitter John Crombez.

“Dat gerucht is beginnen te leven, maar het omgekeerde is waar”, aldus Crombez. “Het is de bedoeling dat Johan de regeringsonderhandelingen redelijk onbevangen voert omdat hij iets anders gaat doen, buiten de politiek. Het is ook een beetje raar dat wij met onze uitslag aanspraak zouden maken op het premierschap.”

“Enkel om knoop te ontwarren”

Johan Vande Lanotte is geen kandidaat voor het premierschap. De andere partijen komen, zoals al vaker het geval was, snel bij ons uit als er moeilijke knopen ontward moeten worden, maar dat is het dan ook”, verzekert John Crombez. Vande Lanotte liet voor de verkiezingen al weten zich weer meer op zijn universitaire loopbaan te willen toeleggen.

Volgens Crombez zal ook geen andere SP.A’er het premierschap opnemen. Ook hijzelf is geen kandidaat. “Je bereikt geen stabiliteit door een premier uit de rangen van de kleinere partijen te halen”, zegt de SP.A-voorzitter.

“Het duurt te lang”

“De regeringsvorming duurt veel en veel te lang. Iedereen kent de veto’s, de problemen, de onmogelijkheden. Maar voor veel politici is het minder belangrijk om het land te besturen en voor de burgers te zorgen dan je strategisch te positioneren en te communiceren.”

“Mogelijk zijn we een stap dichter eens de regionale regeringen gevormd zijn, maar ook dat weten we niet. De partijen met de meeste zetels moeten het meest aan de kar trekken”, vindt John Crombez. “Maar in de laatste 30 jaar is de verspreiding van de zetels nog nooit zo groot geweest. Er zijn geen grote partijen meer.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier