Jeremie Vaneeckhout blijft voorzitter van Groen: “Voldoende stand gehouden”

© BELGA

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji blijven ook na de verkiezingen voorzitters van Groen. Dat hebben ze maandagochtend bevestigd na het partijbestuur. “We hebben voldoende stand gehouden om een sterke groene kracht in de toekomst te blijven”, klinkt het in koor.

Zowel in het Vlaams Parlement als in de Kamer kreeg Groen zondag klappen, maar in Brussel wordt het wel de grootste Nederlandstalige partij. “Ruim 7 procent heeft uitdrukkelijk voor ons gekozen. We gaan erop achteruit, maar de analyses stonden al klaar dat we de kiesdrempel niet zouden halen: dat is niet gebeurd. We houden stand”, aldus Vaneeckhout.

Zijn co-voorzitter Naji voegt eraan toe dat de partij “een stevige campagne heeft gevoerd, tegen de stroom in” en dat de Groen-ministers zijn beloond. “Tegelijk hebben we een duidelijke boodschap gekregen. Er is nood aan een interne analyse hoe we het beter kunnen doen”, aldus Naji, die de “verrechtsing van Vlaanderen” aan de kaak stelt en het tij de komende tijd wil keren.

Over een mogelijke regeringsdeelname spreken de voorzitters zich momenteel niet uit. “Dat is nu niet aan de orde. N-VA is de grootste geworden en heeft het initiatiefrecht. We gaan eerst luisteren wat de koning en De Wever doen. Maar voor ons is het heel helder: 7,2 procent van de kiezers steunt het groene project en gaan voor eerlijk klimaatbeleid, goede betaalbare zorg en gelijke kansen voor iedereen. Daar gaan we altijd rond werken, maar op dit moment ligt het initiatief bij De Wever”, aldus Vaneeckhout.

Gemeenteraadsverkiezingen

De Groen-voorzitters gaan naar eigen zeggen wel “met vertrouwen” richting de gemeenteraadsverkiezingen van oktober. “Die campagne is gisterenavond begonnen. Dat is ook wat ons sterkt in de verkiezingsuitslag: als je ziet wat de scores zijn, zowel voor de partij als voor onze ministers, zie je dat groenen die verantwoordelijkheid nemen en beloond worden door de kiezer voor hun gedurfd beleid.”

In Brussel zette Groen wel een zeer goed resultaat meer en is ze met voorsprong de grootste Nederlandstalige partij. Daar starten morgen de onderhandelingen, onder initiatief van Elke Van den Brandt, aldus Naji. “Zij zal met iedereen aan tafel gaan om te kijken wat er mogelijk is. We willen Brussel blijven veranderen, zoals we de voorbije jaren hebben gedaan.”

Tot slot drukken Naji en Vaneeckhout nog hun medeleven uit met de collega’s van Ecolo, die zwaar onderuit gingen bij de verkiezingen. Voorzitters Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane kondigden als gevolg daarvan hun ontslag aan. “Dat is pijnlijk”, aldus de Groen-voorzitters, die onderstrepen dat ze “een zeer goed contact hadden” met het duo.