Jan Jambon eregast op nieuwjaarsreceptie N-VA Koksijde

© MVDP
Redactie KW

In een volle zaal N-VA-leden en sympathisanten verwelkomde ex-minister van Defensie Sander Loones zaterdagavond op de nieuwjaarsreceptie in cc CasinoKoksijde zijn partijgenoot en ex-minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

“Ondanks de positieve resultaten en het meeste aantal voorkeurstemmen op mijn naam is onze partij toch in de oppositie beland”, zei Sander Loones die in oktober de verkiezingslijst van N-VA in zijn gemeente trok. “Maar de macht van burgemeester Vanden Bussche is aangetast en de nieuwe coalitie heeft een krappe meerderheid. Wij laten echter het hoofd niet hangen en zullen de volgende zes jaar keihard werken aan de verandering waar onze gemeente nood aan heeft, vanuit de oppositie met ons schaduwkabinet.

Schaduwkabinet

In dat schaduwkabinet neemt Sander de rol van burgemeester waar en tijdens zijn nieuwjaarsspeech stelde hij de schaduwschepenen voor: “Rita Gantois blijft op bekend terrein als schaduwschepen van cultuur en zal zich ook inzetten voor sociale zaken. Alle partijen hebben zware beloftes gedaan om onze gemeente meer op de kaart te zetten als toeristische trekpleister. Daar zal Patricia Vandenbroucke haar schouders onderzetten als schaduwschepen van toerisme. Schaduwschepen Greet Verhaeghe zal ervoor zorgen dat de beloftes op het gebied van betaalbaar wonen worden ingelost. Peter Hillewaere zal zich als schaduwschepen voor veiligheid bekommeren om de kern van ons N-VA-engagement, ‘veilig thuis in een welvarend Vlaanderen’. Adelheid Hancke zal als schaduwschepen het thema ‘mobiliteit’ voor haar rekening nemen, Dirk Decorte wordt schaduwschepen voor sport en Sam De Rechter zal zich inzetten voor jeugd en communicatie.”

Sander lichtte nog de N-VA-beslissing van 8 december toe: “Het was een principiële keuze maar geen eenvoudige beslissing om geen deel meer uit te maken van de Marrakesh-regering. Het siert Jan Jambon dat hij toen onmiddellijk stilstond bij de vraag: ‘hoe zullen we onze kabinetsmedewerkers opvangen?’ Tijdens de aanslagen in Brussel in 2016 zei Jan als eerste: ‘ik ben bereid om mijn ontslag in te dienen als minister’. Altijd neemt Jan zijn verantwoordelijkheid op, altijd neemt hij zijn mensen in bescherming!” Sander rondde zijn speech af met een ludieke noot: “Ik ben dan toch een van de meest succesvolle ministers van oorlog en stakingen geweest, want tijdens mijn ambtsperiode is er niet één staking geweest!”

N-VA heeft nog heel wat in de pipeline

Jan Jambon stak van wal met een terugblik op de recente gebeurtenissen: “Iedereen van onze partij heeft altijd zijn verantwoordelijkheid genomen en nooit aan ‘postjespakkerij’ gedacht. Wij kiezen voor rechtlijnigheid en principes. Onze regering heeft goed werk geleverd op het vlak van drie socio-economische assen: we hebben meer dan 200.000 banen in de privésector gecreëerd, we hebben de hoogdringende maatregelen gerealiseerd die nodig zijn om de pensioenvoorziening te garanderen. Het geleidelijk aan optrekken van de pensioenleeftijd wordt ons nu misschien niet in dank afgenomen, maar onze kinderen zullen er later dankbaar voor zijn. Johan Van Overtveldt haalde de vennootschapsbelasting voor kmo’s naar beneden, wat uiteindelijk een positief effect zal hebben op de tewerkstelling.”

Jan Jambon eregast op nieuwjaarsreceptie N-VA Koksijde
© MVDP

“De begroting, die onder Di Rupo elk jaar een tekort van 14 miljard vertoonde, konden we afsluiten met een break-even. De tweede grote as is het asiel- en migratiebeleid. Staatssecretaris Theo Francken werd meestal verguisd door de pers, maar scoorde altijd torenhoog bij de polls onder de bevolking, die achter zijn visie staat: ‘humaan zijn voor mensen die het nodig hebben, maar keihard voor klaplopers en criminelen die hún zaak opdringen’. De derde grote as is ‘veiligheid’. In het kader van terreurbestrijding zullen we blijven inzetten op nog meer manschappen inzetten bij de speciale eenheden van de politie, nog meer investeren in opleiding, technologie en materiaal. Er zit nog heel wat in onze pipeline! Met een aantal opgestarte projecten zijn we nog niet klaar, maar ze komen eraan, zoals de controle van passagiersnamen om te zien of ze op terreurlijsten voorkomen, vingerafdrukken op identiteitskaarten vanaf april die helemaal de privacy niet schenden…”

Oostenrijkse klimaatmigranten

Jan Jambon legde uit waarom N-VA het been heeft stijf gehouden in de heisa rond het VN-migratiepact: “Een aantal zaken staat haaks op onze visie. Het VN-migratiepact focust op behoud van de eigen cultuur van de migrant en ziet migratie uitsluitend als een positief gegeven. Het wil ook voor illegalen toegang tot sociale basisdiensten, pleit voor een versoepeling van procedures voor gezinshereniging en voor regularisatie van illegalen, het wil de opsluiting en terugkeer van illegalen bemoeilijken en zelfs extra opties creëren zoals klimaatmigratie. Moeten we dan morgen alle Oostenrijkers opvangen die nu zijn ingesneeuwd, want dat is ook een klimaatprobleem!”

“We zitten nu nog tot 26 mei opgezadeld met een krakkemikkige regering, omdat men bang is om opnieuw naar de kiezer te gaan”, vervolgde Jan Jambon. “Hoe dan ook, vanaf morgen gaat N-VA terug de straat op om d mensen te overtuigen dat de ‘kracht van verandering’ werkt. Het is bijzonder belangrijk voor ons om opnieuw onze positie in handen te krijgen om het Vlaamse confederalisme te realiseren. Dat is de inzet van de volgende verkiezingen!”

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier