“Ja, Vlaams Belang baart me zorgen”: Bart Tommelein kijkt al vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen

Bart Tommelein zit in met de progressie van Vlaams Belang. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Oostends burgemeester Bart Tommelein is bezorgd over de opmars van Vlaams Belang in zijn stad, feliciteert Vooruit en N-VA en noemt hen meteen als de te kloppen tegenstrevers. Hijzelf haalde op de Europese lijst flink wat stemmen.

“Ook in Oostende volgen we de nationale trend en delen we in de klappen. Het is geen goed resultaat voor mijn partij”, zegt Bart Tommelein (Open VLD). “Ik heb een jaar geleden beslist om uit de nationale politiek te stappen en deed mee op een steunplaats voor de liberalen die me toch veel gegeven hebben in de voorbije 25 jaar.”

Hij was Europees de tweede lijstduwer en behaalde daar 34.855 voorkeurstemmen, waarvan 1.584 in het kanton Oostende (met Bredene, De Haan en Middelkerke). Cijfers op stadsniveau zijn er niet. “Ik heb niet echt campagne gevoerd en ben tevreden met mijn score.”

Feeling

Er wordt beweerd dat Tommelein de verkiezingsnederlaag voelde aankomen en daarom een stap terugzette. “Het is al een tijdje dat ik duidelijk voel dat iets niet goed zit. Als Open VLD kiest voor een Vivaldi-regering en dan een campagne voert voor een centrumrechts beleid, dan komt dat niet overeen. Als je maar de zevende partij bent en als premier in een regering stapt, dan weet je dat er klappen zullen vallen. Er zijn ook fouten gemaakt in de campagne.”

Oostende

“Mijn felicitaties voor Vooruit en N-VA die licht vooruit gaan in Oostende, maar het Vlaams Belang baart me zorgen. De extremistische partijen halen 30 procent in onze stad”, zegt Tommelein. Hij kijkt vooruit naar oktober. “Je hebt blokken die elk rond de 20 procent scoren. Het wordt een interessante verkiezingsstrijd die bijzonder veel energie zal vragen.”

Hij nuanceert de scores. “Open VLD, Groen en CD&V haalden lokaal samen 40 procent van de stemmen, maar delen nu in die nationale trend. Maar je kunt dat niet zomaar overzetten naar de lokale verkiezingen. De te kloppen partijen in oktober zijn de N-VA en Vooruit. We moeten een positieve campagne voeren met de stadslijst waarbij de thema’s zullen gaan over Oostende en niet over wat in de afgelopen maanden aan bod kwam. Ik ben ervan overtuigd dat we met Trots op Oostende een goed resultaat zullen halen in oktober.”