De installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad leverde donderdagavond geen enkel probleem op. 21 raadsleden, waarvan acht nieuwe, legden de eed af en kregen telkens applaus na het zweren van ‘Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen’.
“Het is hier vanavond voor velen een legendarisch moment”, verduidelijkte burgemeester Claude Croes, die net als tijdens de vorige legislatuur voor zes jaar de tricolore sjerp mag omgorden en op de dag van de installatievergadering zijn 45ste verjaardag mocht vieren. Alle verkozen raadsleden nemen hun mandaat op en legden één voor één, volgens anciënniteit, de eed af: Jo Tijtgat (CD&V), Carl De Donder (CD&V), Louis Haerinck (CD&V), Frans Kemseke (Deerlijk²), Regine Rooryck (CD&V), Tundie D’hont (Deerlijk²), Jurgen Beke (CD&V), Matthias Vanneste (Open VLD), Filip Terryn (N-VA), Bert Schelfhout (Open VLD), Sophie Mespreuve (N-VA), Rolande Libert (Open VLD), Marleen Prat (CD&V), Philip Ghekiere (Open VLD), Sandra Goussey-De Leeuw (Open VLD), Louis Vanderbeken (CD&V), Lies De Witte (CD&V), Marc Coppens (CD&V), Maurice Bekaert (Open VLD) en Dirk Demeurie (N-VA).
Coalitie
Tijdens de legislatuur 2019-2024 bundelen CD&V en Open VLD de krachten. Beide partijen zijn samen goed voor 16 van de 21 zetels. Een coalitie is nieuw voor Deerlijk, dat vroeger altijd een volstrekte CD&V-meerderheid kende. De CD&V strandde op 39,4 procent, een verlies van 5,3 procent in vergelijking met 2012, maar blijft met 10 van de 21 zetels de grootste partij. Open VLD was zonder twijfel de grote triomfator van de gemeenteraadsverkiezingen. Bert Schelfhout en zijn liberale vrienden stegen van 15,9 naar 27,2 procent. In gemeenteraadszitjes vertaalt zich dat van drie naar zes. ‘Loyaal samenwerken in een sfeer van vertrouwen en respect, met transparantie naar de bevolking, luidt het devies van Open VLD.
N-VA scoorde minder goed dan zes jaar geleden. Lijsttrekker Dirk Demeurie en zijn gevolg behaalden 15,6 procent, een verlies van 2,6 procent in vergelijking met 2012. N-VA zakte hierdoor van vier naar drie zetels. Deerlijk² (Deerlijk kwadraat) nam voor het eerst deel aan de verkiezingen en heeft met Tundie D’hont, die zich tijdens de vorige legislatuur als sterke figuur ontpopte bij de socialisten, en ex-CD&V’er Frans Kemseke, twee verkozenen.
Schepencollege
Daarna werd Jo Tijtgat (CD&V) aangesteld als nieuwe voorzitter van de gemeenteraad. Een functie die hij zal waarnemen tot eind 2021. Zijn partijgenoot Jurgen Beke neemt de laatste drie jaar van de legislatuur voor zijn rekening. Ook de eedaflegging van de schepenen vormde geen enkel probleem. Vier van de zes zijn nieuwkomers en zowel Deerlijk als Sint-Lodewijk hebben er drie. Burgemeester Claude Croes wordt geassisteerd door eerste schepen Bert Schelfhout (Open VLD), tweede schepen Regine Rooryck (CD&V), derde schepen Sandra De Leeuw-Goussey (Open VLD), vierde schepen Matthias Vanneste (Open VLD) en vijfde schepen Louis Vanderbeken (CD&V), met zijn 22 jaar veruit de benjamin van het schepencollege.
Politie en sociale zaken
Naast burgemeester Claude Croes heeft de gemeente Deerlijk in de raad van de politiezone Gavers (samen met de stad Harelbeke) vijf leden: Carl De Donder, Louis Haerinck, Jo Tijtgat, Marc Coppens en Bert Schelfhout. Tot slot volgde nog de installatie van het Bijzonder Comité voor Sociale Zaken. Voorzitter en schepen van Sociale Zaken Louis Vanderbeken wordt geassisteerd door Yves Vande Wiele, Louis Adens en Katrien Vandenbogaerde (allen CD&V), Wim Vermeulen en Marie Ghekiere (beiden Open VLD) en Mieke Ottevaere (N-VA).
(RD)
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier