“Ik zal me nooit Amerikaan voelen”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Anke Vandercruysse is 29 en komt uit Diksmuide. Sinds 2,5 jaar woont ze in Miami.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Tijdens mijn laatste jaar studies, kreeg ik de kans om op Erasmus te gaan naar Peru”, vertelt Anke. “Toen ik weer in België was, miste ik Peru enorm en een jaar later kocht ik halsoverkop een vliegticket naar het land. Daar heb ik mijn man leren kennen, een Peruaan-Amerikaan. Op jonge leeftijd verhuisde hij van Peru naar Miami, en hij was in Peru om zijn familie te bezoeken. Na maanden een langeafstandsrelatie te hebben getrotseerd, besloten we om van Miami onze thuis te maken.”

Immigranten bij elkaar

“Het heeft me wat tijd en moeite gekost om hier een goede job te vinden, maar sinds september 2016 werk ik als ‘campaign manager’ bij The Insiders, een Belgisch bedrijf waarvan de mede-eigenaar afkomstig is uit Kortrijk. Zo zie je maar, de wereld is klein…”

“Of mijn leven veranderd is sinds Trump aan de macht is? Nee, gelukkig niet. Dat komt misschien omdat ik in Miami woon. Miami, en eigenlijk heel Zuid-Florida, is niet het ‘echte’ Amerika. De overgrote meerderheid van de bevolking hier is afkomstig van Latijns-Amerika, of is eerste-generatie Amerikaan. In Miami wonen we hier als immigranten bij elkaar, ik word hier zeker niet slecht aangekeken. Natuurlijk ken ik ook Amerikanen die voor Trump hebben gestemd, maar ook zij bekijken mij nu niet anders aan.”

“Op het werk wordt over Trump gesproken, maar in winkels? Nee”

“Het politieke nieuws volg ik niet in detail. In de aanloop naar de verkiezingen volgde ik wel de debatten, maar ik lees nog altijd de Belgische kranten via internet in plaats van de Amerikaanse. En natuurlijk zie ik op sociale media zaken passeren over Trump. Op de werkvloer wordt er wel gesproken over Trump, maar niet in winkels bijvoorbeeld.”

Relaxte sfeer

“Hoe lang ik hier nog wil blijven wonen? Geen idee. Ik ben naar hier verhuisd met het idee om maar enkele jaren te blijven, tot we kinderen zouden hebben, maar op dit moment zijn we hier ons leven aan het opbouwen waardoor verhuizen niet meer zo evident lijkt.”

Mijn verstand zegt dat we ooit weer naar België zouden verhuizen, voor de gezondheidszorg en het onderwijs. Als Belg staan we daar niet altijd bij stil, maar op die vlakken hebben we het echt heel goed. Maar dan denk ik aan het mooie weer en de relaxte sfeer hier – die Latijns-Amerikaanse invloeden hé – en dan wil ik wel blijven. De lange koude winters en de regenachtige dagen in België mis ik zeker niet…”

Ik voel me wel nog 100% Belg, en West-Vlaming, en ik denk niet dat ik me ooit Amerikaan zal voelen. Toen ik naar hier verhuisde was ik al 26, de Belgische cultuur zit volledig in mij.”