Iepers burgemeester Emmily Talpe dreigt haar zitje in het Vlaams parlement te verliezen: “Een drama voor de Westhoek”

© SVK
Stefan Vankerkhoven

Emmily Talpe, Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van Ieper, kijkt in het Park Rodenbach in Roeselare samen met haar partijgenoten nagelbijtend naar de binnenlopende verkiezingsuitslagen, Zij prijkt in onze provincie tweede op de Vlaamse lijst van Open VLD, het gevaar bestaat dat zij haar zitje in het Vlaams parlement kwijt raakt.

“Ik wist dat het niet gemakkelijk zou zijn voor onze partij. Je ziet veel bewegen, de mensen weten niet meer welke partij de juiste oplossing kan bieden. Dat veroorzaakt onrust en weerspiegelt zich in het kiesgedrag. Tijdens de campagne had ik nochtans een goed gevoel, niet super. Ik wist dat het erop of eronder zou zijn. Ik hoop toch dat ik in mijn eigen stad Ieper de mensen heb kunnen overtuigen.””

Tweede zetel

“Het is belangrijk dat Open VLD in West-Vlaanderen toch zijn tweede zetel in het Vlaams parlement kan veilig stellen en dat het verlies dus tot één zetel beperkt blijft. Ik zeg dat niet voor mezelf persoonlijk, maar het is belangrijk dat de Westhoek een vertegenwoordiger heeft in Brussel. Anders is dat een drama voor onze streek. Via mijn dubbel mandaat van burgemeester van Ieper en van Vlaams parlementslid zorg ik voor de band met de hogere overheid. In Brussel kan ik de bevoegde Vlaamse ministers rechtstreeks aanspreken over regionale problemen. Dat is efficiënter dan dertien brieven schrijven. Ik ben de eerste die ten voordele van de Westhoek mee kan duwen op het hoger niveau.”

“De opkomst van het Vlaams Belang, net als gelijkaardige extreemrechtse partijen in de ons omliggende landen, baart mij grote zorgen. Het doet mij pijn aan het hart. Deze ochtend is mijn 19-jarige dochter voor het eerst gaan stemmen. Een journalist peilde naar haar motivatie. Ze zei overduidelijk: er is één partij waar ik en mijn vrienden niet voor stemmen en dat is het Vlaams Belang. Jammer genoeg denken niet alle kiezers hetzelfde.”

Democratie

“Het is nu bang afwachten, het is hartverscheurend voor al onze liberale kandidaten die zich zo hard ingezet hebben. We hebben gestreden voor het behoud van onze democratie. Ik zou het moeilijk hebben, zelfs verafschuwen als we een Vlaamse regering met Vlaams Belang krijgen.”

“Ik ken hun programma en heb hun vertegenwoordigers al vaak bezig gehoord in het Vlaams Parlement. De kiezers beseffen niet hoeveel kwaad het Vlaams Belang kan aanrichten op vijf jaar tijd. En probeer dat eens, o my god, nadien terug te draaien. Dat lukt zomaar niet”, aldus Emmily Talpe.