“Het was zeer verwarrend daar in dat stemhokje”: Wat liep er mis? 17-jarige kan in Veurne ook Vlaams en federaal stemmen

Op zondag 9 juni ging iedereen stemmen. © Tom Goyvaerts BELGA
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

In het verkiezingslokaal in Veurne liep deze morgen duidelijk iets mis. Minderjarigen mochten enkel voor de Europese verkiezingen stemmen, maar een 17-jarige jongen kon – tot zijn grote verbazing – ook voor de Vlaamse en federale verkiezingen zijn stem uitbrengen.

“Ik moest in Veurne gaan stemmen. Voor de allereerste keer, dus dat was wel spannend voor mij”, vertelt de jongen. “Mijn tante heeft mij gisteren nog proberen uit te leggen wat ik kon verwachten en welke stem een goede stem zou zijn. Ik stak mijn kaart in de stemcomputer, kon stemmen op Europa, maar groot was mijn verbazing toen ik kon blijven stemmen.”

“Ik was wat in de war, ja, maar gelukkig was mijn zus in de buurt. Ik ben een boerenzoon en zag plots de naam van Bart Dochy staan. Papa is groot fan van hem omdat hij echt voor de boeren strijdt. En dus heb ook ik op hem kunnen stemmen. Het was zeer verwarrend daar in dat stemhokje voor een jongere zonder ervaring als ik, maar omdat ik me de voorbije weken wat geïnformeerd heb, en ik dus al wat afwist over wie onze sector en mijn leefwereld goed vertegenwoordigt, was dat eerste keer gaan stemmen toch nog extra leuk.”

Bekijk ook: verkiezingen live