Groen waagt een grote gok door de piepjonge student Raf Reuse als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 aan te duiden. “Er is geen malaise bij Groen! Onze partij gaat radicaal voor vernieuwing en maakt komaf met de oude politieke cultuur”, zeggen voorzitter Andries Neirynck en Marleen Ryelandt in koor. Deze advocate staat op de tweede plaats en vormt een electoraal duo met de zoon van journalist Stefaan Reuse.
De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken p>
Woensdagavond stemden de leden van Groen Brugge over de modellijst die het poll comité – een vijfkoppig college van anciens bij de partij – voor de komende gemeenteraadsverkiezingen hen voorlegde. Volgens Marleen Ryelandt (57) werd de modellijst zonder enig gemor of zware discussies aanvaard. Lijsttrekker wordt Raf Reuse, een eerstejaarsstudent politiek wetenschappen aan de UGent. Hij is sinds drie jaar lid van Groen Brugge, waar hij jongerenvoorzitter is. “Sommige leden hebben eventjes geslikt, toen een 19-jarige werd voorgesteld als lijsttrekker. Zij hadden hun bedenkingen bij zo’n jonge kandidaat, maar vrij vlug waren ze het erover eens dat dit het ideale signaal is om aan te geven dat Groen radicaal voor vernieuwing gaat.”
Het is toch een grote gok om met een onbekende en onervaren lijsttrekker in zee te gaan….
Marleen Ryelandt: “Inderdaad. Deels. Maar wij zijn bereid dit risico te nemen. Ook al weten wij dat er bij gemeenteraadsverkiezingen vooral op personen gestemd wordt. Maar Groen wil als groep naar de kiezer trekken, met een inhoudelijke boodschap: wij zijn het enige positief alternatief voor de oude politieke cultuur in Brugge. Vandaar dat ik zelf niet ingegaan ben op de vraag om de lijst te trekken. Ik deed dat al in 1994 en 2000. Een derde keer wou ik niet, gezien onze partij staat voor vernieuwing. We moeten aan de toekomst van Brugge denken, dat kan alleen met nieuwe, jonge mensen die frisse ideeën hebben.”
Wijst het feit dat er geen andere kandidaten waren voor het lijsttrekkerschap op een malaise bij Groen?
Voorzitter Andries Neirynck: “Er is geen sprake van malaise! Hoe komt u daarbij?”
Marleen Ryelandt : “De keuze voor Raf is geen negatief, wel een positief verhaal van daadwerkelijke vernieuwing. Zaterdag maken wij de namen bekend van de nummers 3 tot en met 6 op de lijst. Ik kan u nu al verklappen dat uittredend gemeenteraadslid Charlotte Storm de lijst zal duwen.”
Raf Reuse: “Voor alle duidelijkheid: ik heb het lijsttrekkerschap niet opgeëist. Ik was kandidaat om op de lijst te staan, omdat ik iets wil veranderen in mijn stad. Ik wil Brugge beter maken. Ik trek in duo met Marleen naar de verkiezingen, met haar ervaring is zij mijn politieke mentor.”
Geen malaise? Na Sammy Roelant is ook ondervoorzitter David Vanholsbeeck opgestapt…
Andries Neirynck: “We gaan toch geen oude koeien uit de gracht halen. Sammy is een jaar geleden vertrokken. David heeft vorig weekend nog de quiz van onze partij georganiseerd. Hij heeft tijdelijk, om persoonlijke en familiale redenen, een stapje terug genomen. Maar hij keert terug, van zodra hij er klaar voor is!”
Groen is de laatste partij om een lijsttrekker aan te duiden. Dat dit zo laat gebeurde, wijst toch op problemen…
Andries Neirynck: “In Oostende gebeurde het amper een week eerder. Het is nog een jaar voor de verkiezingen, de andere partijen starten veel te vroeg met hun campagne. Dat leidt tot haantjesgedrag en profileringsdrang tijdens de gemeenteraadszittingen, het verlamt de politieke besluitvorming. Tegenwoordig wordt door andere partijen bijna de helft van een legislatuur gebruikt om campagne te voeren. Zo kun je een stad niet deftig besturen!”
In Gent en Antwerpen werken Groen en SP.A samen. Waarom niet bij ons?
Marleen Ryelandt : “Het water tussen beide partijen is te diep in Brugge. Er zijn te veel inhoudelijke meningsverschillen. Wij zijn het op tal van beleidsdomeinen oneens, behalve over het parkeerplan en de bussen. Neem nu het project stadsvaart: het is onzinnig om de ringvaart te verbreden voor schepen tot 2.500 ton. Dan moet je ofwel de beschermde vesten afkalven of de ring verleggen. Ook een grotere Dampoortsluis wordt quasi onmogelijk, het enige alternatief is een nieuw sas aan de Krakelebrug.”
Burgemeester Renaat Landuyt wil voor de verkiezingen alle progressieve krachten verenigen….
Marleen Ryelandt: “Misschien is Renaat Landuyt wel de persoon die een kartel tussen Groen en SP.A in de weg staat!”
Andries Neirynck: “Dat hij én burgemeester én schepen van cultuur én van toerisme is, en daar bovenop nog havenvoorzitter, toont aan dat hij alle macht in handen wil houden. De manier waarop hij een vriendin aan een postje bij Brugge Plus hielp en directeur Filip Strobbe wegjoeg, is veelbetekenend.”
Marleen Ryelandt: “Ook zijn onverzettelijke houding tegenover De Lijn staat een oplossing voor het openbaar vervoer in de binnenstad in de weg. Onlangs is Suzy Costers, directeur van De Lijn, haar plannen komen toelichten. Het is uitgedraaid op een ordinaire scheldpartij dankzij de burgemeester. Ik woon zelf in de Sint-Jorisstraat en stel samen met mijn buren vast hoe onleefbaar onze straat is met 424 bussen per dag die hier passeren. Al te lang werd dit probleem ontkend.”
Wat zijn voor Groen dé topprioriteiten voor Brugge?
Raf Reuse: “Het Brugs klimaatbeleid is te weinig ambitieus, wij zien dat open ruimtes nog altijd ingenomen worden. Het mobiliteitsbeleid moet veel meer inzetten op de fiets en het openbaar vervoer.”
Andries Neirynck: “Het wordt tijd dat Brugge een echte fietsstad wordt. In vergelijking met andere steden hinken wij achter. De Zandstraat moet een echte fietscorridor naar Varsenare worden. De verkeersveiligheid aan de schoolpoorten blijft onveilig, zeker langs de gewestwegen. Eén op vier automobilisten rijdt te snel in de Gistelsesteenweg, zelfs na de tragische dood van een schoolkind. Dat blijkt uit recente metingen. Op elk kruispunt aan een schoolpoort zouden er twee agenten moeten staan om het verkeer te regelen. Maar burgemeester Renaat Landuyt weigert om voldoende politie in te zetten. Diverse schooldirecteurs zijn razend!”
Marleen Ryelandt: “Brugge moet autoluw worden. Maar wat doet het stadsbestuur? Het stimuleert de Bruggelingen zelfs om met de auto naar het Huis van de Bruggeling te gaan. Wij begrijpen nog altijd niet waarom Brugge dit gebouw huurt. Het kon voor 11 miljoen euro gekocht worden, nu moet de stadskas jaarlijks 920.000 euro huur betalen. Het stedelijk reservefonds zal tegen de verkiezingen op zijn, mede dank zij de nieuwe beurshal en de meerkost van werken van ‘t Zand, die vertraging oplopen. Schepen van Openbare Werken Pierins ontkent dit, maar er wordt daar op bepaalde momenten amper met twee mensen gewerkt, omdat er nog geen Italiaanse kasseien kunnen geleverd worden. Dat Brugge 2,5 miljoen euro investeert in een erfgoeddepot buiten de Stad, begrijp ik evenmin. En waar blijft het stadsontwikkelingsbedrijf? Het is hoog tijd dat onze werelderfgoedstad een stadsbouwmeester aanstelt!”
Sammy Roelant op de SP.A-lijst p>
SP.A vormt in Brugge in tegenstelling tot in Gent en Antwerpen geen kartel met Groen. De Brugse socialisten zetten wel in oktober 2018 hun schouders onder een gemeenschappelijke open lijst met de Brugse Vrijen. Met andere woorden: Sammy Roelant, voormalig lijsttrekker van Groen, zal op de open SP.A lijst staan. p>
Net als in 2006 en 2012 gaat SP.A Brugge voor een open lijst. Op die manier kon lijsttrekker Renaat Landuyt indertijd Annick Lambrecht losweken bij Groen, nu trekt hij Sammy Roelant (en OCMW-raadslid Philip Blondeel) van de Brugse Vrijen aan. De lijst krijgt als naam SP.A Verder met Brugge en wil dus het lopend project voortzetten. Tegelijkertijd geeft Renaat Landuyt het signaal dat hij ook vanaf 2019 Brugge voort wil besturen als burgemeester. p>
“Wij willen met de levendige kleuren in ons logo een duidelijke en positieve boodschap geven”, zegt Renaat Landuyt. “Brugge moet nog gezelliger worden. Wij vechten tegen de verzuring en de eeuwige klagers. Bijgevolg stellen wij onze lijst open voor iedereen die een progressief en duurzaam Brugge een warm hart toedraagt. De SP.A Brugge wil zich niet beperken tot de samenwerking of een kartel met één andere partij. We willen alle progressieve Bruggelingen verenigen. Aan de Bruggelingen de keuze: ofwel kies je voor een terugkeer naar de periode van de kruistochten ofwel opteer je voor een stad die open staat voor de toekomst, nieuwe ideeën en kansen omhelst. Het is tijd dat alle progressieve krachten elkaar versterken. Het alternatief is een angstig conservatisme.” p>
Sammy Roelant verantwoordt de beslissing om met de Brugse Vrijen op de SP.A-lijst te gaan staan als volgt: “Ik pleit al lang voor samenwerking langs progressieve zijde. De laatste jaren was ik in de gemeenteraad opbouwend kritisch voor het stadsbestuur. De Brugse Vrijen zien veel gemeenschappelijke waarden met SP.A. Beiden ijveren voor een warme en sociale stad. Misschien kunnen wij daar als Brugse Vrijen enkele nieuwe en frisse ideeën aan toevoegen. Het ecologisch beleid versterken door de lokale deeleconomie te stimuleren en maximaal inzetten op creatief en zuinig ruimtegebruik.” SP.A’ers Annick Lambrecht en Pablo Annys stellen: “We hebben al vaak met Sammy Roelant samen gezeten en voelen dat we eenzelfde visie hebben over Brugge. De kern van de inhoudelijke samenwerking tussen SP.A en de Brugse Vrijen berust op vier pijlers: een versterkt ecologisch, sociaal, economisch en politiek beleid.” p>
Sammy Roelant: “Het systeem van de onderwijscheques moet uitbreid worden. Ik kom uit het onderwijs en heb geregeld vastgesteld dat kinderen in hun brooddoos enkel restjes van de vorige dag of spaghetti met ketchup hadden. De ambitie moet zijn om de Brugse kinderarmoede onder de 5 procent te brengen. Een versterkt economisch beleid betekent het stimuleren van lokale kwaliteitsproducten, korte keten initiatieven, coöperatieven en kleine, duurzame, nieuwe bedrijven. Tot slot: onze democratie is in ademnood. Op lokaal vlak moeten we dingen uitproberen, zoals wijkbudgetten, zodat de Bruggelingen met enthousiasme kunnen participeren aan het beleid.” En welke plaats is aan Sammy Roelant beloofd op de SP.A-lijst? Of een schepenpostje? Renaat Landuyt: “Ik ben het Sammy vergeten te vragen… Er is op dat vlak nog niks beslist.” (lacht) p>
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier