Geen Kortrijkse CD&V’ers naar Brussel: “De lijstvorming heeft ons opnieuw genekt”

Vlnr. Anais De Bethune, Pieter Soens, Sien Vandevelde, Felix De Clerck en Mia Cattebeke. © JF
Jules Fremaut

Net als in 2019, toen voor het eerst sinds 1947, wist geen enkele Kortrijkse CD&V’er een zitje te bemachtigen in een van de parlementen. Alle andere Kortrijkse partijen kunnen de komende jaren wel één of meer kopstukken afvaardigen. Al komt het voor de partij niet als een verrassing. “Dit wisten we eigenlijk al op voorhand. De lijstvorming was ons niet gunstig gezind,” zegt gemeenteraadslid Sien Vandevelde.

Felix De Clerck was met een vierde plek op de Kamerlijst de enige Kortrijkzaan binnen de partij met een verkiesbare plaats. Ook in 2019 wees de Kortrijkse CD&V-afdeling naar de lijstvorming als boosdoener. “De Kortrijkse kandidaten zijn vernederd bij de lijstvorming”, klonk het toen. Die uitspraak bracht alvast weinig zoden aan de dijk. “Dit is iets wat we gaan aankaarten bij de partijleiding,” aldus Vandevelde.

Al wil Vandevelde niet vervallen in een slechtnieuwsshow. Zo scoort ze zelf als tweede opvolger meer dan 1.000 voorkeurstemmen in Kortrijk als tweede opvolger. “Alle Kortrijkse kandidaten halen persoonlijk een goed resultaat. Mijn eigen resultaat blijft dan weer stabiel in vergelijking met 2019, terwijl de partij er in onze provincie met 5% op achteruitgaat,” dixit de jongerenvoorzitter van CD&V.

Op lokaal niveau trekt CD&V naar de kiezer met een Stadslijst voor Kortrijk, samen met Team Burgemeester. Zo prijkt de partijnaam voor het eerst in 150 naam niet op de Kortrijkse stembiljetten. Hier en daar werd de CD&V in Kortrijk al ten dode opgeschreven. Maar volgens Vandevelde heeft dit mindere resultaat geen impact op de lokale partijwerking. “De partij is verre van dood. CD&V leeft zeker nog in Kortrijk, dat bewijzen de resultaten van onze lokale mandatarissen. Elke maand leveren we sterk werk tijdens de gemeenteraad”, zegt ze.

Over het slechte resultaat van Vincent Van Quickenborne, die zichzelf opwerpt als kandidaat-burgemeester voor de gezamenlijke stadslijst, wil Vandevelde niks kwijt. “Het is niet aan ons om daarop te reageren. Dit gaan we intern bekijken,” besluit ze.