Franky Demon: “De fauw heeft een grotere aaibaarheidsfactor dan Landuyt”

De twee Brugse kemphanen Annick Lambrecht en Franky Demon : "Zwijgen en toekijken is niet ons ding." (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Een week voor de verkiezingen bracht KW Annick Lambrecht en Franky Demon, de respectievelijke nummers twee en drie van SP.A en CD&V, samen voor een gesprek over hun samenwerking, hun kopmannen en hun eigen burgemeestersambities. “Over tien jaar de eerste vrouwelijke burgemeester van Brugge zijn, is een droom”, aldus Annick Lambrecht.

Geef toe, jullie waren de twee kemphanen in het college…

Annick: “Dat is een van de vele staaltjes van framing waarvan wij het slachtoffer zijn. ‘t Is leuk om mee uit te pakken, maar de werkelijkheid is dat ik als schepen mijn collega Franky altijd toeliet om zijn dossiers te realiseren.”

Franky: “We hebben één ding gemeenschappelijk: zowel Annick als ik vinden dat de zaken moeten vooruit gaan. En natuurlijk wilden wij ons als jongste schepenen in het begin wat manifesteren.”

Annick: “Als de definitie van kemphaan iemand is die niet stilzit, mag je mij een kemphaan noemen. Want zwijgen en toekijken, dat is iets dat ik niet doe.”

De oppositie spreekt over een kibbelend college, zelfs Renaat Landuyt geeft toe dat de sfeer niet optimaal is.

Franky: “Ik heb het in mijn carrière nog maar zelden meegemaakt dat er zo op de man gespeeld wordt. Het probleem van de oppositie is dat zij inhoudelijk niet op het stadsbestuur kan schieten, bijgevolg wordt er op de man of de vrouw gemikt. Dat is jammer.”

Annick: “De burgemeester bedoelt wellicht dat sommige beslissingen sneller hadden moeten genomen worden. Zes jaar geleden waren er al onheilspellende studies over de luchtkwaliteit. Toen al zei ik dat we iets moesten doen om minder auto’s in de binnenstad te laten circuleren. Maar er was grote weerstand bij CD&V, een christendemocratisch gemeenteraadslid zei letterlijk: je zult toch van de auto niet het nieuwe roken maken? Gelukkig is CD&V intussen mee geëvolueerd in de goede richting. Het is jammer dat de nieuwe studie over de luchtvervuiling pas nu naar buiten komt, want anders had ik vroeger meer steun gekregen.”

Franky: “Van vertragingsmanoeuvres door CD&V is geen sprake, maar je moet de tijd krijgen om belangrijke dossiers te bestuderen.”

Annick: “Het heeft toch wel lang geduurd, eer de ondergrondse fietsparking op de Markt goedgekeurd werd…”

Franky: “Waarom scoort Brugge zo slecht inzake luchtkwaliteit? Omdat De Lijn zoveel bussen door de Sint-Jorisstraat jaagt! De problemen hebben zich verschoven. Het openbaar vervoer in Brugge moet absoluut herbekeken worden. CD&V heeft het mobiliteitsplan wat bijgestuurd, zodat Brugge een nog betere stad geworden is. Maar dieselbusjes zijn geen oplossing, in de toekomst moeten er elektrische busjes rijden in de binnenstad, met daarnaast enkel grote bussen op de ring.”

Annick: “De CD&V het mobiliteitsplan bijgestuurd? Neen! We hebben het samen ingevoerd! Ik ben trots op het mobiliteitsplan, Brugge was aan een gigantische inhaalbeweging toe en liep twintig jaar achter. Je kunt natuurlijk niet voor iedereen goed doen, maar geen enkele partij zal in 2019 de klok terugdraaien. Het feit dat De Lijn halsstarrig volhoudt om in historische centrumsteden rond te daveren met middelgrote bussen is schandalig en ethisch onverantwoord. En dan durven ze nog zeggen dat het de schuld is van de burgemeester.”

Franky Demon:
© Davy Coghe

Franky Demon: “Weer samenwerken met SP.A? Er zijn geen voorakkoorden, alles staat open”

De oppositie noemt dit een verloren bestuursperiode, die met uitzondering van de Triënnale en de heraanleg van ‘t Zand niks realiseerde.

Franky: “De oppositie liegt. Kijk in onze verkiezingsfolders van 2012. Al die programmapunten zijn gerealiseerd! De jeugdlokalen zijn aangepakt, er is geen tekort meer aan opvang in de vakantie. Op het sociaal beleid van Dirk De fauw hoor je geen woord van kritiek. Sint-Michiels krijgt een groot sportcomplex, er komt een nieuw beursgebouw. En alle lof voor Annick, die ervoor gezorgd heeft dat Brugge gezelliger is geworden…”

Annick: “Ik betreur dat de oppositie zomaar het woord stilstand in de mond neemt. Sommige mensen in Brugge hebben het toch zo moeilijk met veranderingen. Je kunt geen ei bakken zonder de schaal te breken. Ik werd uitgelachen met de Victor-mannetjes, nu zie je ze overal opduiken om de automobilisten aan te manen trager te rijden. We hebben schoolstraten en fietsstraten geopend, er zijn sportmogelijkheden in alle deelgemeenten. Ik hoor mensen zeggen: de Triënnale was super deze zomer, maar ze kan ook zonder Renaat georganiseerd worden. Dat is pijnlijk, want het is zijn idee.”

Franky: “Ook ik erger mij aan kritiek die geen steek houdt. Zonder bewijs wordt alsmaar beweerd dat Brugge onbereikbaar is en dat de voetpaden er slecht bij liggen. Op den duur, als het voldoende herhaald wordt, beginnen de mensen die leugens te geloven.”

Annick: “Aan al onze beslissingen hangt een sociale inslag. Met andere partijen was dat wellicht anders. Maar nu heeft elke Bruggeling toegang tot sport, cultuur en evenementen.”

Franky: “Onze saus – de maizena die de Bruggelingen verbindt – moet beter uitgelegd worden. We moeten anders communiceren, ook buiten de verkiezingsperiode van deur tot deur gaan, zodat we de mensen bereiken die niet naar inspraakvergaderingen gaan.”

Annick: “Er is tijd en geduld nodig. De nieuwe fietsersbruggen aan de Boeveriepoort bijvoorbeeld zorgden voor maanden miserie en gezaag, maar het resultaat is prachtig. We zijn voor de gewestwegen afhankelijk van Vlaanderen. Het is schandalig dat minister Ben Weyts weigert het kruispunt aan de Katelijnepoort veiliger te maken. Moeten er eerst slachtoffers vallen?”

Zijn CD&V en SP.A bevoorrechte partners om Brugge voort te besturen?

Franky: “Er zijn geen voorakkoorden, alles staat open. We moeten het resultaat van 14 oktober afwachten. Als je met twee partijen bestuurt, kun je meer van je programma realiseren. Maar ik heb ook graag samengewerkt met Mercedes. Ik heb slechts één oogopslag nodig van Annick, Pablo of Dolores. En op federaal vlak kan ik het goed vinden met minister Jan Jambon. Theo Francken is een ander verhaal…”

Annick: “Onze slogan ‘verder met’ betekent dat wij een coalitiepartner zoeken die positief meewerkt om voort te zetten wat de voorbije zes jaar in gang gezet is.”

Wat is uw pronostiek? De burgemeester krijgt veel kritiek.

Annick: “Gelukkig geven de huisbezoeken mij een positiever gevoel dan de peilingen en de bagger die Renaat naar zijn hoofd geslingerd krijgt op sociale media.”

Franky: “Veel Bruggelingen vliegen rond de nek van Dirk. Eén op drie geeft een knipoog, met de boodschap dat het goed zit. Ik zou enorm teleurgesteld zijn, indien CD&V in Brugge achteruit gaat.”

Franky Demon:
© Davy Coghe

Annick Lambrecht: “Als Renaat en Pol dikke vrienden zijn, dan zijn Franky en ik een koppel”

Renaat Landuyt deed een gewaagde gok: één stem minder en hij kapt ermee.

Annick: “Ik ken Renaat goed, hij werkt dag en nacht voor Brugge. Hij wil graag een schouderklopje na al die verwijten. Zijn signaal is: als mijn harde werk voor mijn stad niet geapprecieerd wordt, is het genoeg geweest.”

Is een coalitie tussen SP.A en N-VA realistisch? Renaat en Pol komen goed overeen.

Annick: “Als Renaat en Pol dikke vrienden zijn, dan zijn Franky en ik een koppel! Neen, dus!”

Zitten we hier voor toekomstige burgemeesters? Als CD&V de grootste wordt, neemt Franky het op termijn over van Dirk. Als Renaat één stem minder binnenrijft, maar SP.A blijft de grootste, wordt Annick burgemeester!

Franky: “Dirk gaat voor de volle zes jaar voor de sjerp en is hiervoor de ideale politicus. Maar ik wil wel een stevigere vinger in het beleid.”

Annick: “Ik sta volop achter Renaat. Bij SP.A heeft de nummer twee niet de ambitie om de nummer één te overtreffen. Maar over tien jaar de eerste vrouwelijke burgemeester worden is uiteraard een grote droom.”

Renaats probleem is dat hij volgens velen geen ‘warme’ burgemeester is.

Annick: “Renaat is nochtans een warme mens, met veel empathie. Ik weet het, ik ben al tien jaar zijn compagnon de route. Maar als hij vijf minuten tijd heeft, laadt hij liever zijn hersenen op door te lezen in plaats van op café te gaan.”

Franky: “Ik betreur dat hij nu zegt dat Bruggelingen die niet voor SP.A stemmen, opteren voor stilstand. Hij maakt mensen bang.”

Annick: “Hij wil verder realiseren wat hij op de rails geplaatst heeft. Je mag niet onderschatten hoe gevoelig Renaat is. Het heeft hem gekwetst dat CD&V hem ten onrechte geen burgervader noemt.”

Franky: “De aaibaarheidsfactor van Dirk is toch veel groter!”

Annick: “Vind je? Het is maar hoe je het begrip ‘aaibaarheid’ invult. Renaat heeft het Brugse eenzaamheidsplan uitgedokterd.”