Felle discussie over nieuwe gasboetes tijdens Brugse gemeenteraad

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de Brugse gemeenteraad is er fel gediscuteerd over de nieuwe gas-boetes die burgemeester Dirk De fauw (CD&V) wil invoeren. Hij kreeg kritiek van oppositiepartner SP.A: raadslid Florian Deleersnyder pleitte liever voor een preventiecultuur dan een strafcultuur.

“Tot op vandaag gelden er in Brugge enkel gasboetes voor wildplassen, sluikstorten en het ronselen van toeristen. Nu riskeert een hondenbaasje die zijn trouwe viervoeter eventjes laat loslopen op een speelplein een boete. Of jongeren die de pech hebben dat de wind verkeerd waait en hun muziek buren stoort”, zegt gemeenteraadslid Florian Deleersnyder. “In plaats van te straffen moet Brugge preventief optreden. Plaats bijvoorbeeld hondenpoepzakjes nabi jeen speelplein.”

Hondenpoep

Volgens burgemeester Dirk De fauw heeft het raadslid het verkeerd voor: “Wil u dat uw kinderen in de hondenpoep trappen op een speelplein? In feite verandert er niks aan onze reglementering, er is niks bij gekomen. Enkel wordt een politiestraf een gemeentelijke administratieve sanctie. Dat heeft zijn voordelen : die boete komt niet op je strafregister. Tot nu toe seponeerde het parket de pv’s van onze agenten, nu willen we diezelfde inbreuken bestraffen met een gasboete. Je moet kunen sanctioneren als iemand om 3 uur ‘s nachts in de reitjes springt. Nu is er straffeloosheid.”

“Ik nodig u uit van de stadsschouwburg tot op de Markt te wandelen. Bijna geen enkele horecazaak is in orde met de reglementering van het plaatsen van publiciteitsborden. Als we niks doen, wordt Brugge een Disneyland waar alles mogelijk is.”

De voorbije dagen werd Dirk De fauw op facebook bestookt door woedende hondenliefhebbers, na een reportage in KW. Hij stelt: “Het is niet zo dat wie betrapt wordt met een loslopende hond onmiddellijk een boete van 350 euro krijgt. Bij een eerste inbreuk wordt een waarschuwing gegeven. De drie aangesteld ambtenaren bepalen in volle vrijheid hoeveel het wordt. ‘t Kan ook beperkt worden tot 0 of 20 euro.”

Volgens Geert Van Tieghem (N-VA), die ten volle de invoering van gasboetes steunt, toont het protest van de socialist Florian Deleersnyder aan dat de vorige burgemeester Renaat Landuyt het aantal gasboetes nooit zou vermeerderd hebben. “De gaswet voorziet ook alternatieve sancties, zoals gemeenschapsdienst of lokale bemiddeling in plaats van en boete. Andere gemeenten opteren hiervoor, Brugge niet“, laakt Geert Van Tieghem.

Ondemocratisch

Raf Reuse en Marleen Ryelandt (Groen) vragen zich af of gasboetes wel democratisch zijn: “Via de klassieke, juridische weg worden burgers beoordeeld door een onpartijdige rechter. Nu is de stad rechter en partij. Wordt het recht op verdediging niet geschonden? Trouwens welke maatstaven zullen er gehanteerd worden voor geluidsoverlast? Wanneer heeft iemand last van lawaaihinder?”

Burgemeester Dirk De fauw stelt: “Iedereen kan in beroep gaan bij de politierechtbank tegen een gasboete.”

Uiteindelijk keurde de Brugse gemeenteraad de uitbreiding van de gasboetes goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier