Energiezuinige ledverlichting levert forse besparing op in Zulte

"We stappen in op het aanbod van Fluvius om meer leds te voorzien op openbare verlichting tegen 2030", aldus Sophie Delaere. © MVW
Redactie KW

De openbare verlichting is een belangrijk thema tijdens de gemeenteraad van dinsdag 22 oktober. Door een samenwerking met distributienetbeheerder Fluvius doet de gemeente ook financieel een goede zaak. Ook de inhoud van een nieuwe softwaretoepassing zal ter goedkeuring voorgelegd worden.

“De openbare verlichting vormt een belangrijke hap in het energieverbruik van de gemeente en daarom worden initiatieven genomen om de elektriciteitsfactuur en de bijhorende CO2- uitstoot te verminderen”, aldus eerste schepen Sophie Delaere.

“De afgelopen jaren werd op verschillende plaatsen in de gemeente de verlichting reeds gedimd en/of gedoofd. Nu willen we een stap verder gaan en ingaan op het aanbod van Fluvius om de openbare verlichting tegen 2030 te ‘verledden’. Overschakelen naar de energiezuinige ledverlichting levert een besparing op van ruim 40 procent CO2-uitstoot en energieverbruik. Voor de overname van de verlichting door Fluvius ontvangt de gemeente een bedrag van 266.000 euro. De ‘verledding’ laten uitvoeren door Fluvius komt veel goedkoper uit dan als de gemeente zelf de investeringen zou moeten doen. We besparen meer dan 600.000 euro“, besluit eerste schepen Delaere.

Een ander belangrijk punt op de dagorde is het opstarten van een aankoopprocedure voor een nieuwe softwaretoepassing voor de vrijetijdsdiensten. “We willen hiermee het gebruiksgemak van diverse toepassingen vergroten”, verduidelijkt burgemeester Simon Lagrange. “De nieuwe toepassing zal gebruikt worden voor inschrijvingen, zaalverhuur, materiaalbeheer, een evenementenloket, sleutelplan en dergelijke. Concreet willen we de inschrijvingen voor de speelpleinwerking digitaliseren. Tot nu moeten hiervoor op het gemeentehuis ticketjes aangekocht worden. Ook zal het bestaande online reservatiesysteem gebruikt worden voor de ontmoetingscentra van het Sociaal Huis. Er kan ook een digitaal evenementenloket uitgebouwd worden ter vervanging van de huidige papieren aanvraagformulieren. We vragen dinsdag aan de gemeenteraad de goedkeuring om hiervoor een prijsvraag op te starten”, aldus nog burgemeester Lagrange. (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier