Elke lijst is een Tielts ‘stadsgeheim’

Els De Rammelaere. © a-wme
Lieven Vancoillie

De gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 worden van de spannendste ooit. Na de revolutie in 2012 durft niemand de uitslag te voorspellen. Dat is een van de redenen waarom partijbonzen de lippen liever heel stijf op elkaar houden. Wat lijsttrekkers betreft, zijn er wel een aantal zekerheden: Els De Rammelaere (N-VA&Open VLD+), Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en Simon Bekaert (SP.A). Vast staat dat Bart Biebuyck dan weer géén lijsttrekker van Iedereen Tielt wordt. En bij Groen worden onze oproepen alvast niet beantwoord. Een stand van zaken.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Transparantie mag dan al gezien worden als een belangrijke voorwaarde voor democratisch overheidsbeleid, als het één jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen om namen gaat, is de omerta alomtegenwoordig. Bij elke partij, bij elke partijbons van gelijk welke kleur. Overal hetzelfde verhaaltje: eerst een programma, dan pas namen. Begrijpelijk ook. Een partijprogramma in elkaar knutselen is makkelijker dan 27 gemotiveerde mensen (ook vrouwen!) vinden om op de stembrief te gaan staan.

27 in plaats van 25

Inderdaad, in oktober 2018 gaan we in Tielt op zoek naar 27 verkozenen. Op vandaag zijn er dat nog 25, maar gezien onze stad de kaap van de 20.000 inwoners heeft gerond, komen er twee vanaf januari 2019 extra raadsleden bij. Of dat goed nieuws is? Het duidt vooreerst op de dynamiek die er op vandaag is en dat zorgt ervoor dat meer mensen naar Tielt komen wonen, dan uit Tielt wegtrekken. Er moet natuurlijk ook rekening worden gehouden met de geboorte- en sterftecijfers.

N-VA&Open VLD+

Terug naar de lijsten. Bij het stadskartel N-VA&Open VLD+ geen geheimen: uittredend burgemeester Els De Rammelaere trekt de lijst, schepen Veerle Vervaeke gaat duwen. Els en Veerle zijn intussen aan hun campagne begonnen, van deur tot deur. “Het gaat vlot”, bekent Els De Rammelaere. “We zien dat mensen het wel appreciëren dat ze bezoek krijgen. We leren er ook heel veel uit. De interesses van mensen draaien rond drie thema’s, alle drie met een V: verkeer, veiligheid en vuiligheid. Daar maken we werk van”, zegt Els De Rammelaere.

Er is wel wat overtuigingskracht nodig om mensen over de streep te trekken. “Er zijn verschillende onderhandelingen lopende. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar we geraken er wel met een lijst sterke kandidaten. En ja, los van het verleden hoop ik op een propere campagne.” Voor Open VLD-voorzitter Johan Rosseel is het duidelijk: “Mijn ambities zijn ondergeschikt aan die van de partij. Ik werk hard in de pre-campagne, steun alle mensen voluit. Mijn plaats is niet zo belangrijk.”

SP.A

SP.A Tielt trekt ongetwijfeld met schepen en provincieraadslid Simon Bekaert als kopman naar de kiezer. Of uittredend schepen Guido Mehuys de lijst duwt, is nog niet beslist. “Eerst het programma samenstellen, dan de lijstvorming”, duidt Simon Bekaert. “Ik lijsttrekker ? Dat zal later blijken.” Wellicht ook bovenaan: Micheline Gourlandt en Robben Huyghelier.

Simon Bekaert.
Simon Bekaert.© a-RN

CD&V

“Na onze uitgebreide bevraging zijn we druk bezig met het schrijven van het partijprogramma”, zegt voorzitter Klaas Carrette. “Het is voor mij de eerste keer als voorzitter. Dat is niet zo eenvoudig als het lijkt.” Lijsttrekker wordt Luc Vannieuwenhuyze, die zelf discreet op pad is om kandidaten te polsen. Over andere kandidaten wordt gezwegen. Door het overlijden van de schoonvader van Luc Vannieuwenhuyze ligt dat werk nu ook even stil.

Luc Vannieuwenhuyze.
Luc Vannieuwenhuyze.© a-RN

In 2012 had CD&V één zetel te kort voor de absolute meerderheid. Sommigen schrijven dat toe aan het toen niet meer opkomen van gewezen burgemeester Michiel Van Daele. Afhankelijk van de bron kon hij niet/wilde hij niet op de lijst staan.

Feit is dat in bepaalde CD&V-kringen stemmen opgaan om Michiel Van Daele weer op de kandidatenlijst op te nemen en misschien (als lijstduwer?) uit te spelen. Of is dat een kwakkel ? We probeerden hem op zijn advocatenkantoor te bereiken, maar daar liet men weten dat Michiel Van Daele van vakantie geniet en niet voor commentaar bereikbaar was.

Iedereen Tielt

De nieuwe partij Iedereen Tielt zou wel eens een heel belangrijke rol kunnen spelen in de coalitievorming. Met een aantal ex-Open VLD’ers in de rangen wordt de taart onder nog meer spelers verdeeld. “We zijn druk bezig”, zeggen Bart Biebuyck en Pascale Baert in koor. “Ons programma is voor tweede derde klaar. Het vinden van nieuwe kandidaten gaat vlugger en beter dan gehoopt. Dat we neutraal zijn, heeft daar veel mee te maken.”

Bart Biebuyck.
Bart Biebuyck.© a-RN

Binnenkort worden de eerste vijf kandidaten van de lijst bekendgemaakt. Daar zouden een aantal kleppers tussen zitten, maar op namen is het wachten. Feit is dat Bart Biebuyck, die een belangrijke functie in een Europese instelling vervult,geen lijsttrekker zal zijn. “Gezien zijn huidige functie kan hij geen uitvoerend mandaat opnemen. We willen de kiezers geen rad voor de ogen draaien.” Wellicht wordt Bart Biebuyck lijstduwer.

Groen

Enkele maanden geleden meldden we al dat Lut Dornez en Stefaan De Clercq de voorzitters van Groen zijn. Niet langer in kartel met SP.A, maar met een eigen lijst. Het wordt een onvolledige lijst. Wie lijsttrekker wordt, is nog geen uitgemaakte zaak. Wellicht Stefaan De Clercq, maar ook dat is niet zeker. Verschillende oproepen bij voorzitter Lut Dornez bleven ook onbeantwoord.

Met mondjesmaat zullen de komende weken namen worden gelost. En zal de profileringsdrang verder toenemen.