Een triomfantelijke Jean-Marie Dedecker: “Ik word koning”

Jean-Marie Dedecker triomfeerde zondagavond voor N-VA, maar richt nu de blik op Middelkerke met Lijst Dedecker. © SVK
Stefan Vankerkhoven

Jean-Marie Dedecker, lijsttrekker van de federale lijst van N-VA in onze provincie , is als een koning onthaald in sportzaal Schiervelde in Roeselare, waar zijn West-Vlaamse partijgenoten verzamelden na de stembusslag.

Hij had zijn entree perfect getimed, net na de overwinningsspeech van partijvoorzitter Bart De Wever. Die hadden de N-VA’ers op grote schermen aanschouwd en nadien de Vlaamse Leeuw gezongen.

Geen ambitie

Enkele minuten later arriveerde Jean-Marie Dedecker. Hij kreeg luid applaus, de dames omhelsden hem. “Mijn ambitie? Ik word koning”, knipoogde hij naar ons. “Nee, mijn persoon telt niet. Ik blijf in Middelkerke en heb deelgenomen aan de federale verkiezingen, zonder persoonlijke ambities. Ik word trouwens deze week 72 jaar oud!”

“Elke stem telt, ik wou de partij helpen om komaf te maken met de ‘linkse’ Vivaldi-regering. Daar zijn we in geslaagd, Bart De Wever wordt onze premier.”

Boerenkrijg

“In West-Vlaanderen is het weliswaar een nipte strijd tussen N-VA en Vlaams Belang. Met de boerenkrijg die hier in onze provincie woedde, had ik gevreesd voor een gitzwarte zondag. Gelukkig is het minder erg dan gevreesd. Als ik het goed voor heb, behaalt N-VA vier West-Vlaamse zetels in het parlement. Een succes”, aldus Jean-Marie Dedecker.

Bert Maertens, Vlaams parlementslid en burgemeester van Izegem, die voor N-VA op de derde plaats voor het Vlaams parlement stond, beseft ook dat zijn partij met het Vlaams Belang strijdt om de grootste partij in West-Vlaanderen te worden:

“En toch aanzie ik deze uitslag als een grote overwinning. Herinner u dat wij bij de vorige verkiezingen slechts de derde partij van West-Vlaanderen waren. Het is veelbetekenend dat CD&V in West-Vlaanderen, met Vlaams minister Hilde Crevits als boegbeeld, zware klappen krijgt.”

Ventilus

“Dat het Vlaams Belang beter scoorde in West-Vlaanderen, heeft te maken met moeilijke vraagstukken als Ventilus en het stikstofdossier. Desondanks hebben we zeer goed gescoord.”

“Dat de liberalen slagen zouden krijgen, was te verwachten. Vele West-Vlaamse ondernemers waren niet te spreken over het federaal regeringsbeleid”, aldus Bert Maertens.

De Burgemeester van Izegem hoopt nu dat er met drie partijen een Vlaamse regering kan gevormd worden: “Federaal worden het wellicht lange onderhandelingen. Maar laat ons nu eerst feest vieren!”