“Duizenden nieuwe jobs dankzij Trump”

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Roeselarenaar David Ludwig heeft zich gevestigd in Louisiana.


Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

David Ludwig is afkomstig uit Roeselare en woont al meer dan 20 jaar in Amerika. “Ik was 20 toen ik de Grote Plas overvloog en op vakantie heb ik er mijn eerste vrouw leren kennen. Intussen zijn we gescheiden, maar we kregen twee kinderen en ik heb nog een stiefdochter. Ik kreeg ook de kans om mijn droom te verwezenlijken: een eigen zaak opstarten in de Verenigde Staten. Ik doe aan airbrushing, dat is een soort verftechniek. Ik heb vroeger tekenles gevolgd in Brugge. Mijn bedrijf is gevestigd in Baton Rouge.”

Meer jobs

“Sinds meneer Trump president is geworden, is er veel veranderd. De werkeloosheid is altijd al hoog geweest, maar met Obama is die nog eens verdubbeld. In Louisiana zijn er veel oliemaatschappijen gevestigd. Die brengen veel jobs met zich mee, maar van de vorige president mochten ze niet meer boren naar olie in de Golf van Mexico. Daar is met president Trump nu verandering in gekomen. Hij heeft opnieuw olieboringen toegelaten en dat heeft duizenden jobs opgeleverd. Het zal wel nog een tijdje duren voor iedereen opnieuw een job heeft. De ziekteverzekering is ook verbeterd dankzij Trump. Met Obama moest ik 450 dollar per maand betalen. Sommige gezinnen moesten meer dan 1.800 dollar betalen… per maand. En als je geen verzekering had, kreeg je nog een boete van de belastingen. Trump is een verbetering voor ons.”

“De ziekteverzekering is ook verbeterd dankzij Trump”

“Amerikanen hebben mij nooit als een buitenlander beschouwd. De grootouders van Trump kwamen ook uit Europa, uit Duitsland. Amerikanen zijn heel loyaal aan hun land. Sommigen zien Trump nu als een tiran, maar hij is zijn land aan het beschermen en dat is wat een leider moet doen, niet? Er is een misverstand tussen president Trump en de andere (Obama, red.). Die andere kwam altijd positief in het nieuws, maar hij heeft alles vernield.”

Verhuizen

“Ik volg het nieuws een beetje, we zien de acties en de beslissingen van de president. Al vertelt hij niet alles in het nieuws wat hij gaat doen en dat is een goede zaak. Mensen met slechte ideeën kijken ook mee en zouden zo gewaarschuwd kunnen zijn.”

“Ik woon hier al 22 jaar en voel mij even veel Amerikaan als Belg. Al klopt mijn hart nog altijd Belgisch. Terug naar België verhuizen is een optie, maar ik zie geen werk in de sector waarin ik aan de slag ben. Maar als mijn ouders ziek zouden vallen, kom ik terug naar België om voor hen te zorgen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.