“Dit is een afstraffing”: CD&V lijdt forse verliezen in West-Vlaanderen

CD&V-kopstukken Bart Dochy (links) en Brecht Warnez. © Jan Stragier/Christophe De Muynck
Philippe Verhaest

CD&V krijgt zware klappen in West-Vlaanderen, van oudsher een ijzersterk bastion van de partij. Zowel op Vlaams als federaal niveau gaat de ploeg van lijsttrekkers Nathalie Muylle (federaal) en Hilde Crevits (Vlaams) en stevig op achteruit. “Dit is dramatisch”, reageert Bart Dochy.

Volg hier alle resultaten van de verkiezingen.

De sfeer in De Oude Melkerij, een feestzaal in Hooglede waar CD&V West-Vlaanderen verzamelen blaast, was zondagavond ietwat bedrukt. Reden tot uitbundig feesten was er immers niet. In West-Vlaanderen verliest CD&V momenteel bijna 6 procent voor de Vlaamse verkiezingen en om en bij de 3 procent voor de Kamer.

“Dit resultaat stemt sowieso tot herbronnen” – Bart Dochy

Bart Dochy, tweede op de Vlaamse lijst, spreekt over een regelrechte afstraffing. “Dit is dramatisch voor ons”, zucht hij. “We hadden rekening gehouden met een daling, maar niet in deze mate. Dit komt hard binnen. Bij iedereen die zich voor CD&V inzet.”

De forse terugval moet de partij tot bezinning aansporen, klinkt het nog bij het Vlaams parlementslid en burgemeester van Ledegem. “We moeten grondig over onze toekomst nadenken. Zowel op Vlaams, federaal als West-Vlaams vlak. We wachten nog de volledige uitslag af, maar dit resultaat stemt tot herbronnen.”

Sterk in plattelandsgemeenten

Brecht Warnez, op de vierde plaats voor Vlaanderen, stelt vast dat CD&V in plattelandsgemeenten nog steeds sterk scoort. “In bepaalde gemeenten en kantons stijgen we zelfs”, benadrukt de Wingenaar. “Tijdens mijn campagne voelde ik ook heel wat steun, maar kreeg ik ook een duidelijk signaal: de man in de straat heeft genoeg van ruziënde politici. De bezorgdheden van de bevolking moeten opnieuw centraal staan.”

“Tijdens mijn campagne voelde ik een duidelijk signaal: de man in de straat heeft genoeg van ruziënde politici” – Brecht Warnez

Op Vlaams niveau houdt CD&V goed stand, in West-Vlaanderen moet het een stap achteruit doen. “En dat is erg jammer. We zullen de resultaten grondig analyseren, maar we blijven strijdvaardig. Er is in Vlaanderen én West-Vlaanderen een voldoende groot draagvlak om op te bouwen en onze partij opnieuw te laten groeien.”