Cabaretier Karel Declercq gaat stemmen als Joost Klein

© Frank Meurisse
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Na een stembusgang als onder meer een dioxinekip, Verhofstadt en Elio Di Rupo. Was het reikhalzend uitkijken in welke gedaante Izegems cabaretier Karel Declercq vandaag zou opdagen. Het werd Joost Klein.

“Dit keer koos ik de outfit van Joost Klein”, showt Karel Declercq. “Om te tonen dat elke stem telt, we niemand uitsluiten en we onze schouders moeten zetten onder de democratie. ‘Groot of Klein, uw stem moet er zijn!’ is het motto.”

Trouwe volgers van de cabaretier konden trouwens al iets vermoed hebben want van Joost Kleins songfestivalbijdrage steekt een parodie in de shows van Declercq.

“De actie is niet partijpolitiek, maar de bedoeling is kleur geven aan de verkiezingen en als het lukt een lach te toveren op het gelaat van wie gaat stemmen.” Hiertoe heette Karel Declercq de mensen welkom op de speelplaats voor het stemlokaal. Als een soort marktkramer hielp hij hen de passende kleur te kiezen.

Karel Declercq is dus niet aan zijn proefstuk toe. “Tradities zijn er om in ere gehouden te worden. Sinds jaar en dag brengen we op de dag van de stemming een ludieke verkiezingsact. Het begon in 1999 vermomd als dioxinekip. De beelden gingen toen Europa rond. Ik verscheen ook al als een landelijk burgemeester, als Guy Verhofstadt, Elio Di Rupo en zelfs met een kieskraam.”

“De democratie en de vrije meningsuiting vinden we belangrijk, ook vanuit ons beroep. Vrijheid en democratie zijn als lucht: je voelt pas hun waarde als je ze mist. Ga dus stemmen, voor België, Vlaanderen en voor Europapa!”