Burgerpartij Oostende Koningin kroont standbeelden in Oostende

Mensen vroegen zich duidelijk af wat de kroon op het hoofd van het standbeeld van Lucy Loes aan de Oostendse vistrap te betekenen had. © JRO
Redactie KW

Burgerpartij Oostende Koningin (OK) plaatste in de nacht van dinsdag op woensdag een kroon op het hoofd van tien Oostendse standbeelden.

Daarmee wil lijsttrekker Hendrik Wallijn duidelijk maken dat het Oostende beter wil maken. “We kozen deze tien standbeelden niet zomaar uit”, vertelt Hendrik Wallijn. “Met onze partij willen we de focus op Oostende leggen. Daarom kroonden we onder meer het standbeeld van Lucy Loes, de zeemeermin op de dijk van Mariakerke, dikke Mathille… James Ensor, die wat in een hoekje gedrukt zit in het Leopoldpark, kreeg een verlichte kroon. Alle Oostendse beelden die staan voor een warm, beetje speciaal, kunstzinnig, ondernemend, kindvriendelijk Oostende met respect voor ons strand en onze mooie zee, verdienen een kroon. Bij het standbeeld van Leopold II kregen een kindje, een vrouwelijke en een mannelijke burger een kroon opgezet. Voor ons straalt dat heel wat symboliek uit”, klinkt het.

“‘Niet alleen vinden we onze kinderen erg belangrijk, ook de stem van het volk is dat. Geen ‘loze’ praat verkopen, maar echt luisteren naar de mensen. We kroonden dus bewust niet de heerser op het paard die alles zelf besliste en handjes afkapte. We kroonden wel de burgers… Want zij zijn het die in onze stad moeten leven. Wie van Oostende opnieuw de Koningin der Badsteden wil maken, moet stemmen op de partij die dat effectief ook wil doen. Oostende Koningin gaat voluit voor onze Oostendenaars.”

Op sociale media circuleerden enkele foto’s van de standbeelden met kroon. Mensen vroegen zich af waarom de standbeelden een kroon op het hoofd droegen.

(JRO)