Brugse politie wil niet de ambetanterik uithangen in Zeebrugge

Korpschef Dirk Van Nuffel, burgemeester Dirk De fauw en Andy Vancoppernolle van de Brugse politie.©Davy Coghe Davy Coghe
Korpschef Dirk Van Nuffel, burgemeester Dirk De fauw en Andy Vancoppernolle van de Brugse politie.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse burgemeester Dirk De fauw gaat niet in op het voorstel van N-VA om vippatrouilles in Zeebrugge in te voeren. “Ik wil zeker niet aan mijn agenten de opdracht geven om de ambetanterik uit te hangen.”

Er zijn maandag opnieuw acht transmigranten, onder wie drie minderjarigen, aangetroffen in een container in Zeebrugge. De transmigranten moesten worden gered door de politie- en hulpdiensten. Twee van de migranten waren bijna bewusteloos. Opnieuw werd binnengedrongen via het rangeerstation.

“Ondanks onze eerdere oproepen blijft het oorverdovend stil zowel op lokaal als federaal niveau rond de aanpak van de transmigratie. Onbegrijpelijk, moeten er eerst terug doden vallen? We roepen het Brugse stadsbestuur en de federale regering op om spoedoverleg te plegen om de problematiek gestructureerd en kordaat aan te pakken”, zeggen Kamerlid Theo Francken en Vlaams volksvertegenwoordiger en Brugs N-VA-voorzitter Maaike De Vreese.

Gentlemen

Tijdens de Brugse gemeenteraadszitting dinsdagavond pleitte hun partijgenote Nele Caus voor vippatrouilles in Zeebrugge: een very irritating police zou transmigranten moeten afschrikken: “Dit zou de overlast in Zeebrugge kunen verminderen, want de Zeebruggenaars zijn moedeloos aan het worden.” Zij kreeg voor dit voorstel steun van Stefaan Sintobin (VB), tot afgrijzen van raadslid Charlotte Storme (Groen): “Als je agenten associeert met irritant gedrag, zal dit het respect voor de politie doen afnemen.”

Burgemeester Dirk De fauw was formeel: “Ik ga mijn politieagenten zeker niet de opdracht geven om mensen lastig te vallen en te jagen op transmigranten in Zeebrugge. De opdracht van de politie is criminaliteit voorkomen en bestrijden, niet de mensen ambeteren. De lastigaard uithangen is onwaardig voor de politie, mijn korps verdient het niet om zo bestempeld te worden. Liever gentlemen zijn! De politie heeft een opvoedende taak. Ook mijn korpschef is absoluut niet geneigd om zijn manschappen met zo’n onwaardige opdracht op te zadelen. Denk je trouwens echt dat een irritante Brugse politie vluchtelingen die uit een Afrikaans oorlogsgebied komen, op 30 kilometer van hun einddoel zal afschrikken?”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.