Met twee afgescheurde raadsleden en twee wissels op de positie van fractieleider was N-VA ongetwijfeld de partij die de voorbije zes jaar het meest door mekaar werd geschud. Toch was het afscheid van schepen Doris Vermoortel (SP.A), die plaats ruimde voor CD&V’er Kristof Vermeire, misschien wel de meest ingrijpende personeelswissel in de gemeenteraad.
De nieuwe gemeenteraad was nog maar goed vier maanden geïnstalleerd toen Erwin Poppe, fractieleider voor nieuwkomer N-VA, de bruggen met zijn partij verbrandde. Poppe verliet de gemeenteraad en werd vervangen door Kris Opdedrynck.
De wissel aan de top van N-VA, dat zijn debuut met zes zetels beloond had gezien, sloeg in als een bom. Poppe was niet alleen lijsttrekker geweest voor de Vlaams-nationalisten maar had zich met 561 voorkeurstemmen (meer dan het dubbel van Monica Van Brussel, de nummer twee van de N-VA pop poll) duidelijk als onbetwiste leider van de grootste oppositiepartij opgeworpen.
Nog vreemder werd het toen Poppe zich, na een bezinningsperiode, plots tot de CD&V bekende. De specialist fiscale zaken maakt op 14 oktober zijn opwachting op de christendemocratische lijst.
“Op wat er zes jaar geleden gebeurd is, kom ik liever niet meer terug”, geeft Erwin Poppe aan. “Ik wil twee weken voor de verkiezingen niet aan moddergooien doen. Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik zit goed nu bij CD&V, waar ik mijn politieke interesse weer kan botvieren.”
Inhoudelijk
“Weet je, ik hoopte zes jaar geleden vooral inhoudelijk aan politiek te kunnen doen. Maar door de politiek politicienne binnen N-VA bleek dat niet mogelijk. Daar wilde ik mijn tijd niet aan verliezen. Ik vond het toen maar fair om afstand te doen van mijn zetel en ze terug te geven aan de partij, die mij uiteindelijk een mandaat had opgeleverd.”
“Ik heb, hoe kort mijn politiek optreden ook was, van elk moment genoten. Ik miste het wel hoor, toen ik uit de raad verdween. Maar ben het altijd blijven volgen vanop de zijlijn. En ook al heb ik toen gezworen nooit meer op te komen, toen Kristof (Vermeire, red) aan mijn deur stond, was ik weer snel verkocht.”
Met de komst van Kris Opdedrynck als nieuwe N-VA-fractieleider leek de partij opnieuw de rug te rechten. Kris Opdedrynck manifesteerde zich als een dossiervreter met gevoel voor nuance en het beschaafde debat.
In 2016 hield ook hij het echter, om professionele redenen, voor bekeken. Zijn opvolger Sofie Ramboer kreeg als nieuwkomer in de raad meteen de zware taak om Bredenes grootste oppositiepartij te leiden.
Eén vrouw
Datzelfde jaar stond ook meerderheidspartij SP.A voor een dubbele personeelswissel. Een daarvan was al op de verkiezingsavond in 2012 doorgesproken. Halfweg de legislatuur zou SP.A-schepen Doris Vermoortel (met frisse tegenzin?) plaats ruimen voor CD&V-er Kristof Vermeire, wiens partij na een oppositiekuur van tientallen jaren zo opnieuw mee aan de macht kwam. Door het verdwijnen van Vermoortel bleef met Kristine Vanmullen (SP.A) meteen nog maar een vrouw over in het schepencollege over. Doris Vermoortel kreeg als troostprijs het voorzitterschap van het AGB.
De tweede SP.A-wissel dat jaar was allerminst gepland. Gemeenteraadslid Patrick Bolle, stemmenkanon op de wijk Sas, overleed in mei van dat jaar na een korte, agressieve ziekte en werd opgevolgd door Nathalie Caestecker, thuis op de wijk Dorp.
Hoezeer Sassenaar Bolle, heel even ook OCMW-voorzitter, zal gemist worden op de lijst, zal blijken op 14 oktober. Met 601 voorkeurstemmen was Bolle ontegensprekelijk een graag geziene figuur op zijn Sas Slijkens en ver daarbuiten. De gedroomde kandidaat kortom voor elke lokale partij. (Marc Mahieu)
Jouw gemeenteraad 2013/2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier