Blankenberge 2013/2018: de legislatuur van de wissels

De gemeenteraad in 2013. Op de eerste rij (van links naar rechts) herkennen we Ivan De Clerck, Jurgen Content, Bjorn Prasse, Patrick De Klerck, Jeannine Puype, Johan Van Eeghem, Katrien Van Ryssel en Philip Konings. Op de tweede rij (vlnr.): Sandy Buyschaert, Nick Verwimp, Kathleen Hageman, Annie De Pauw, Jeannine Jacobs, algemeen directeur Peter Verheyden en Elia Aerts. Op de derde rij (vlnr.): Tanguy Veys, Brigitte Monbalieu, Ludo Monset, Daphne Dumery, Linda Vierstraete, Michélle Pauwels en Jean-Pierre Meyers. Op de achterste rij (vlnr.): Stefanie De Deyne, Patrick Kina, Guy De Coninck, Tom De Vos en Patrick De Meulenaere. (Foto GF)
Redactie KW

Het minste wat men kan zeggen is dat de voorbije zes jaar in de Blankenbergse gemeenteraad veel druk op de ketel zat. Er waren ook enkele opvallende wissels in ‘t Steedje: de coalitie wijzigde én de burgemeesterssjerp veranderde van eigenaar.

In september 2014 kreeg Blankenberge een nieuwe coalitie. Open VLD dumpte SP.A en koos voor een nieuwe romance met N-VA. Op 1 juli 2017 vond een aangekondigde burgemeesterswissel plaats. Patrick De Klerck werd vervangen door Ivan De Clerck (Open VLD). “Niet onbelangrijk, bij het begin van de bestuursperiode wachtte ons een eerste niet zo makkelijke oefening”, weet Ivan De Clerck. “We moesten afscheid nemen van een absolute coryfee. Burgemeester Ludo Monset bepaalde zestien jaar het beleid in Blankenberge, maar koos ervoor om het rustig aan te doen. Patrick De Klerck volgde hem op.”

Sensationeel nieuws

In 2014 vulde Blankenberge met sensationeel nieuws de voorpagina’s van de kranten. “Met de SP.A was het moeilijk samenwerken zodat een scheiding onvermijdelijk werd”, herinnert de huidige burgervader zich. “Vooral met schepen Jurgen Content liepen de spanningen toen hoog op. Vandaar dat er na het ontslag van eerste schepen Johan Van Eeghem aan de samenwerking met de sp.a een einde werd gemaakt en er een nieuwe coalitiepartner werd gezocht bij de N-VA. N-VA’ster Daphné Dumery werd eerste schepen.” Een bijsturing die succesvol was, vindt de burgemeester. “Met de nieuwe bestuursploeg realiseerden we de heraanleg van de Blankenbergse binnenstad, de buurt rond het station kreeg een flinke upgrade en verschillende woonwijken, zoals de Viswijk, kregen een nieuwe look. Belangrijk: de Blankenbergse handelaars investeren opnieuw in hun zaak en ontwikkelaars zien in onze stad opnieuw als een beleggingsobject”, weet Ivan De Clerck.

Blankenberge 2013/2018: de legislatuur van de wissels

Eind juni 2017 legde hij bij de gouverneur de eed af als burgemeester. “Mijn aanstelling was redelijk uniek”, aldus Ivan De Clerck. “Omdat ik voorzitter van het OCMW was, had ik mijn ontslag als gemeenteraadslid gegeven. Ik werd dus burgemeester buiten de gemeenteraad. Patrick De Klerck is sindsdien schepen voor de Stad Blankenberge”, aldus Ivan De Clerck die in deze legislatuur acht verkozenen uit de gemeenteraad zag verdwijnen.

Geen impact

“Zowat alle partijen voerden wissels door. Hun vervangingen hadden geen enkele impact op het bestuur. Een aantal zijn ingegeven door de leeftijd. Andere waren tactische wissels waarbij men jonge krachten als opvolger naar voor schoof. Sommigen zoals Tom De Vos hielden de gemeentepolitiek voor bekeken en blijven enkel nog actief binnen hun partij.

Blankenberge 2013/2018: de legislatuur van de wissels

Partijgenote Charlotte Benoot verdween uit de gemeenteraad omdat ze in verwachting was van haar tweede kindje. Op dat ogenblik was dat moeilijk te combineren. Ondertussen is ze terug helemaal klaar voor de strijd en siert ze de verkiezingsaffiches.

Opmerkelijk: sp.a-schepen Jurgen Content weigerde ondertussen een stap opzij te zetten en zetelt uiteindelijk verder in het schepencollege zonder bevoegdheden. (Dirk Meulders)

Blankenberge_tabelOK

Blankenberge_grafiekOK