ANALYSE: Dit zijn de politieke gevolgen in jouw gemeente na de verkiezingen

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (links) en lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen Wouter Vermeersch. © belga/montage KW
Vincent Vanhoorne

Wat betekenen de verkiezingsuitslagen voor jouw gemeente of stad? Wie heeft gescoord en wat zijn de trends? We maakten voor jullie een analyse. Dat en alle uitslagen ontdek je in ons handige overzicht.

Het uiterst rechtse Vlaams Belang is de grootste partij van West-Vlaanderen geworden. Zowel Vlaams lijsttrekker Immanuel De Reuse als zijn federale evenknie Wouter Vermeersch hebben de verkiezingen gewonnen. In het Vlaams parlement krijgt Vlaams Belang er daardoor een zetel bij. West-Vlaanderen stemt daarmee rechtser dan de rest van Vlaanderen, waar N-VA de grootste partij blijft.

De Vlaams-nationalisten worden in onze provincie de tweede partij. Extra zetels levert hen dat niet op. Op Vlaams niveau wordt CD&V de derde partij, hoewel de partij daar één zetel verliest. Op federaal niveau is het Vooruit van Melissa Depraetere de derde partij. In de Kamer krijgen de socialisten er één zetel bij. Ook PVDA gaat erop vooruit. De marxistische partij haalt voor het eerst een zetel binnen in West-Vlaanderen, zowel in het Vlaams als in het federaal parlement.

Grote verliezers van deze verkiezingen zijn de Open VLD van Vincent Van Quickenborne en Jasper Pillen en de CD&V van Hilde Crevits en Nathalie Muylle. Beide partijen verliezen een zetel in de Kamer. De liberale partij verliest zelfs twee zetels in het Vlaams Parlement. Ook Groen gaat erop achteruit, al verliezen de ecologisten nergens een zetel.

Hieronder zie je hoe we hebben gestemd op Vlaams niveau.

Uitslag: Vlaams parlement

856.707 van de 934.481 stemgerechtigde West-Vlamingen brachten zondag hun stem uit voor het Vlaams Parlement. Van de 95 procent die geldig stemde, kozen 207.902 mensen voor Vlaams Belang. N-VA kreeg 177.789 stemmen, CD&V strandde met 146.291 bolletjes op de derde plaats in onze provincie. De meerderheid van de 21 West-Vlaamse zetels in het Vlaams Parlement wordt straks dus ingenomen door de winnaars van deze verkiezingen: de Vlaams-nationalistische partijen Vlaams Belang en N-VA. CD&V moet haar koppositie afstaan.

Ventilus

Vlaams Belang mag straks zes West-Vlaamse zitjes in het Vlaams Parlement innemen en is daarmee de grootste in onze provincie. De ploeg van lijsttrekker Immanuel De Reuse uit Roeselare boekt meer dan vijf procentpunten winst tegenover 2019, goed voor 25,5 procent van de stemmen en een extra zetel. De partij zet ook heel hoge scores neer in kleinere gemeenten.

Het ongenoegen over het Ventilusdossier en het stikstofdossier werd de voorbije maanden duidelijk goed gecapteerd door de partij. “West-Vlaanderen heeft duidelijk gekozen”, aldus De Reuse. “De V-partijen doen het uitstekend. Als je ziet dat in het centrum van het land megaprojecten mogelijk zijn, maar dat onze provincie verstoken blijft van de nodige fondsen, dan is het tijd om daar verandering in te brengen.”

Kandidaat-minister

Vlaams Belang neemt de koppositie over van CD&V. De christendemocraten van lijsttrekker Hilde Crevits uit Torhout leveren meer dan vijf procentpunten in en belanden op 17,9 procent van de stemmen. Dat gaat gepaard met een verlies van één zetel (van vijf naar vier). CD&V is dus niet langer de grootste partij in West-Vlaanderen en moet genoegen nemen met een derde plaats, na ook nog N-VA.

De Vlaams-nationalisten onder leiding van Sander Loones uit Oostduinkerke (Koksijde) stijgen 2 procentpunten tot 21,8 procent, maar winnen geen extra zetel.

In het Vlaams Parlement zetelen straks nog altijd vijf West-Vlaamse N-VA-verkozenen. Sander Loones wordt ondertussen getipt als kandidaat-minister in de Vlaamse regering.

Vooruit kon 120.690 West-Vlaamse kiezers overtuigen, goed voor 14,8 procent. Een stijging van meer dan twee procentpunten. Dat de drie zetels in het Vlaams Parlement behouden blijven, is een opsteker voor de nieuwe lijsttrekker Pablo Annys uit Brugge.

43.162 West-Vlamingen stemden dan weer voor de Partij van de Arbeid, die daarmee over de kiesdrempel wipt. Ilona Vandenberghe uit Oostende krijgt de primeur om voor PVDA West-Vlaanderen in het Vlaams Parlement te gaan zetelen.

Liberalen verliezen

Net zoals overal in Vlaanderen zitten Open VLD en Groen in de hoek waar de klappen vallen. Met 61.046 stemmen en een score van 7,5 procent moeten de liberalen twee zetels inleveren. Jasper Pillen uit Brugge is straks de enige West-Vlaamse liberaal in het Vlaams Parlement.

Groen blijft met 46.179 stemmen steken op één zetel. Die is voor nationaal covoorzitter Jeremie Vaneeckhout uit Anzegem.

Hieronder zie je hoe we federaal hebben gestemd.

Uitslag: Kamer

860.226 West-Vlamingen brachten zondag hun stem uit in de verkiezing voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers. 820.411 – of meer dan 95 procent – van hen stemden geldig. Ook hier kozen meer dan 200.000 West-Vlamingen voor Vlaams Belang: 202.800 om precies te zijn, bijna 40.000 meer dan in 2019. Vlaams Belang behoudt met dat resultaat vier zetels in het halfrond.

Lijsttrekker Wouter Vermeersch uit Kortrijk is trots op het resultaat van Vlaams Belang in onze provincie: vijf procentpunt meer kiezers en bijna een kwart van de stemmen. “Wij hebben de verkiezingen gewonnen. Vlaams Belang is de grootste partij in drie van de vijf Vlaamse provincies, waaronder West-Vlaanderen. N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor meer Vlaamse autonomie. Dit verkiezingsresultaat is een historische kans voor de V-partijen om samen te werken.”

Jean-Marie Dedecker

N-VA boekt een lichte winst en komt met 192.037 stemmen uit op 23,2 procent. De partij behoudt haar vier zetels. Op één daarvan zit Jean-Marie Dedecker uit Middelkerke, die als onafhankelijke lijsttrekker van de N-VA-lijst een stevig aantal voorkeurstemmen behaalde (58.603).

Ook Vooruit zat zondag in het winnende kamp. In West-Vlaanderen voerde nationaal voorzitter Melissa Depraetere uit Harelbeke de Kamerlijst met succes aan en kon de partij dankzij 137.422 stemmen een extra Kamerzetel veroveren. Vooruit heeft nu drie West-Vlaamse verkozenen in de Kamer. Met 63.917 voorkeurstemmen is Depraetere ook de eerste West-Vlaamse in de top 10 van de populairste Vlaamse politici.

CD&V, dat in West-Vlaanderen 121.447 stemmen kreeg, moest drie procentpunten inleveren tot 14,7 procent. Lijsttrekker Nathalie Muylle uit Roeselare sprak vooraf de hoop uit om drie zetels te kunnen behouden, maar de partij moet het voortaan toch met een verkozene minder doen.

Voor het eerst vinden we een West-Vlaamse vertegenwoordiger van PVDA in de Kamer. Die rol is weggelegd voor Natalie Eggermont. De spoedarts uit Kortrijk zal haar job opgeven om zich voltijds op de politiek te richten.

Zwaar verlies was er dan weer voor Open VLD: van 105.192 stemmen in 2019 naar 65.840 op zondag 9 juni 2024, goed voor een score van nog slechts 7,9 procent. Lijsttrekker en voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne uit Kortrijk kreeg beduidend minder voorkeurstemmen dan vijf jaar geleden en gaat als enige West-Vlaming voor zijn partij naar de Kamer.

Groen behoudt ondanks een verlies van 2,4 procentpunt zijn ene zetel in de Kamer. De nieuwe lijsttrekker Matti Vandemaele uit Kortrijk mag de plaats innemen van Wouter De Vriendt. (VVHR/LK)

Meer nieuws over de verkiezingen vind je hier