“Als hij op tv komt, verzetten we van zender”

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Anneke Seynnaeve (geboren: Van Hoestenberghe) uit Brugge woont al enkele decennia in West Virgina.


Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“Samen met mijn man Johan en onze kinderen Katrijn en Carl zijn we in 1984 naar de VS verhuisd, waar mijn man in 1989 zijn PhD heeft behaald aan Cornell University”, opent Anneke. “In 1990 verhuisden we naar Morgantown in West Virginia waar Johan professor was aan West Virginia University tot aan zijn pensioen in december 2014. Ik ben accountant, ook aan de West Virginia University en ga deze zomer met pensioen. Onze dochter en zoon hebben alllebei medical school gevolgd aan de WVU. Mijn dochter woont met haar man en twee kinderen in Austin in Texas en mijn zoon met zijn vrouw in Pittsburgh, Pennsylvania.”

In West Virginia – republikeins sinds Bush junior hier won – groeien de problemen omdat Trump al de sociale programma’s wil stopzetten. Doordat de steenkoolmijnen sluiten liggen de lonen hier laag en is er veel werkloosheid. Jongeren op zoek naar werk verlaten de staat.”

Lobbygroepen

“De enige reden waarom Trump gewonnen heeft is volgens mij dat iedereen genoeg heeft van politiekers die ‘hoog en droog’ zitten en met handen en voeten gebonden zijn aan lobbygroepen. We hopen alleszins dat Trump over een paar jaar wordt vervangen door een betere president.

“Over politiek spreek je alleen met mensen van wie je weet dat ze voor dezelfde partij zijn”

“Als Trump op tv komt, dan verzetten we van zender. Hij spreekt voor hij nadenkt. Iedereen die tegen hem is of die niet doet wat hij wil wordt ontslagen.”

Scherpe politieke verdeling

“Op het werk en zelfs onder vrienden is iedereen op zijn hoede. De politiek bespreek je alleen met mensen van wie je weet dat ze voor dezelfde partij zijn. Iedereen blijft bij zijn standpunt. De politieke verdeling van vandaag hebben we in al die jaren dat we hier zijn nog noot zo scherp gezien.”

Mijn man blijft Belg en wil geen staatsburger van de VS worden. Mijn kinderen en ik hebben de dubbele nationaliteit. Ik voel mij evenveel Belg als Amerikaan en voel mij thuis in beide landen. We wonen hier graag, onze kinderen en kleinkinderen hebben hier hun werk, school en vrienden. We zijn dan ook niet geneigd om terug naar België te gaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.