Alle ogen op Middelkerke in 2018
De politieke situatie in Middelkerke is erg gespannen. De ene tumultueuze gemeenteraad volgt de andere op en dat terwijl het nog een jaar is tot de volgende stembusgang. Een stand van zaken van wat tot op vandaag bekend is over de lijstvorming bij de verschillende politieke families in Middelkerke.
De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken p>
“We verwachten weinig problemen om onze lijst samen te stellen”, laat Frederick Spaey, voorzitter van Open VLD Middelkerke, weten. “Pas in 2018 zullen we onze volledige lijst voorstellen, wellicht tijdens onze barbecue in juni. Dat een uittredend burgemeester de lijst trekt, lijkt misschien wel logisch, maar we zullen ten gepaste tijde communiceren“, klinkt het. Is er een kans dat voormalig burgemeester Michel Landuyt wordt uitgespeeld als lijsttrekker? “In theorie kan alles. Het is nog te vroeg om nu al namen te lanceren, in tegenstelling tot de grootsteden. Middelkerke heeft niet de pretentie om zich te meten met Gent of Antwerpen. Er staat nog niets vast bij ons”, aldus Frederik Spaey.
Eigen sterkte
Of de huidige mandatarissen van de lokale liberalen in de gemeenteraad allemaal opnieuw opkomen? “Sommige mensen twijfelen. Uit persoonlijke overwegingen, maar ook door het woelige politieke klimaat in Middelkerke. Open VLD trekt wel in eigen naam naar de kiezer, niet als een kartel of onder een andere vlag. We gaan uit van onze eigen sterkte”, stelt Frederick Spaey.
“Sommige mensen twijfelen voor 2018 door het woelige politieke klimaat” – Frederick Spaey (Open VLD)
Coalitiepartner CD&V duidde een maand geleden Welzijnsschepen en OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert opnieuw aan als lijsttrekker voor de verkiezingen van 2018. Hij wordt ondersteund door schepen Francine Ampe-Duron, die de tweede plaats inneemt. De lokale afdeling communiceert voorlopig geen verdere namen. Over de plaats van schepen Liliane Pylyser-Dewulf op de lijst is nog geen duidelijkheid. “Op de dag van de verkiezingen volgend jaar zal ik 71 jaar zijn. Ik vind het niet meer verantwoord dat je op die leeftijd als lijsttrekker naar de kiezer gaat“, liet de schepen optekenen. “Er staan beloftevolle jongeren klaar in Middelkerke. Of ik als lijstduwer zal fungeren? Ik zal ondersteunend werken, de rest is vandaag niet aan de orde.”
Onafhankelijken
Bij de oppositie raakte eind september 2016 al bekend dat Anthony Goethaels lijsttrekker zal zijn voor N-VA Middelkerke. Ruim twee jaar voor de stembusgang was zo al een lijsttrekker bekend. Twee maanden eerder zetelde het raadslid pas voor het eerst in gemeenteraad voor N-VA. De derde op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 kreeg 236 stemmen en werd zo de eerste opvolger na Danny Van den Broucke en Martine D’Hondt. Beide raadsleden zetelden niet meer voor N-VA, dus had de partij een tijd geen zetels in de gemeenteraad. In een extra zitting in juli vorig jaar legde Anthony Goethaels de eed af. “Volgens de wettelijke bepalingen van een fractie wordt Danny Van den Broucke niet uit de N-VA gezet. Feitelijk zitten we nu met twee fractieleiders, maar ik ben de echte omdat ik nog altijd lid ben van N-VA”, liet hij toen optekenen. “De positie van Anthony Goethaels als lijsttrekker is het enige wat vandaag beslist is binnen het bestuur van N-VA Middelkerke”, stelt afdelingsvoorzitter André Clarysse, die niet op de lijst stond in 2012. “Pas na Nieuwjaar zullen we de namen van nieuwe mensen bekendmaken. Het is een feit dat het moeilijk is om mensen te mobiliseren”, stelt hij.
“Het is moeilijk om mensen te mobiliseren om op de lijst te staan” – André Clarysse (N-VA)
“N-VA Middelkerke is in volle ontwikkeling en daar hoort ook een kwaliteitsvolle bestuursuitbreiding bij. Recent mochten wij Maria Keymolen en Sarah Michem verwelkomen”, klinkt het in een huis-aan-huisblad van september. De kans is dus reëel dat beide vrouwen volgend jaar op de lijst zullen staan. Dat is niet het geval voor Danny Van den Broucke, die uit de partij werd gezet. “Zoals altijd zal ik mijn eigen koers varen“, aldus het gemeenteraadslid over zijn politieke toekomst na 2018. “Ik kom overeen met drie partijvoorzitters”, geeft Danny Van den Broucke nog mee. Natacha Lejaeghere, sinds vier maanden geen lid meer van Open VLD Middelkerke, zetelt ook als onafhankelijke. Ook zij laat nog niet in haar kaarten kijken wat haar politieke toekomst brengt. “Nog even de spanning erin laten“, aldus Natacha Lejaeghere. De vraag is of een terugkeer naar LDD aan de orde is.
Links
Aan de linkerkant van het politieke spectrum in Middelkerke valt wel nieuws te rapen. Groen Middelkerke komt volgend jaar in eigen naam op met de gemeenteraadsverkiezingen. De toekomst van Progressief Kartel is onzeker. “We betreuren de beslissing van Groen”, laat Geert Verdonck optekenen. Bestuursleden Patrick Michielsseune, Erica Blomme en Robin De Lille nemen het voortouw bij de communicatie van de lokale afdeling. Hen zou je dan ook bovenaan de lijst verwachten, maar dat nieuws is niet meer voor dit jaar. Erica Blomme stond in 2012 op de tweede plaats voor Progressief Kartel en haalde toen 287 stemmen. Ze werd eerste opvolger, maar verkozenen Geert Verdonck (lijsttrekker) en Lode Maesen (derde plaats) stonden hun plaats niet af.
Wit konijn bij LDD
LDD, de grootste oppositiefractie in Middelkerke, bevestigt dat Jean-Marie Dedecker de lijst zal trekken. “Tom Dedecker fungeert als lijstduwer”, zegt lokaal voorzitter Henk Dierendonck, die zelf op de derde plaats zal staan. Gemeenteraadslid Dirk De Poortere wordt net als in 2012 uitgespeeld als voorlaatste. De tweede plaats is voor een ‘wit konijn’. “Leen Verstraete versterkt onze partij. Zij is nieuw in de OCMW-raad. Jan Vandamme nam ontslag en komt niet meer op voor LDD”, aldus nog Henk Dierendonck.
Een eventuele terugkeer van Vlaams Belang – in 2012 goed voor 437 stemmen, maar geen zetel – valt niet uit te sluiten in Middelkerke. “Zoals de situatie momenteel is, kan ik nog geen uitsluitsel geven”, aldus provinciaal coördinator Andy Desmet.
Gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier