Zonder perspectief gaan mensen diep in het rood

Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Het is een lichtpunt dat de kappers morgen opnieuw open kunnen, net zoals de dierentuinen en de vakantieparken later deze maand. De andere contactberoepen volgen dan in maart. Maar een echt perspectief op normaal leven en werken, hebben we niet gekregen na het overlegcomité van vorige vrijdag. Van een echte normalisering met slimme en concrete heropeningsplannen voor de nog steeds gesloten sectoren, is nog altijd geen sprake.

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.

Opnieuw keken de regeringen slechts enkele weken vooruit. Nochtans: gouverner, c’est prévoir . Hotels, restaurants en cafés hebben nog steeds geen enkel perspectief. De toeleveranciers lijden mee schade. Ook de cultuur- en ontspanningssector heeft geen enkel zicht op beterschap. Daarnaast blijven toerisme en reizen beperkt tot het binnenland. Bij gebrek aan perspectief gaan mensen diep in het rood: zowel medewerkers als ondernemers.

Na bijna een jaar coronacrisis moet er nu eindelijk meer aandacht gaan naar mentale gezondheid, economie, jobs en perspectieven voor jongeren. Want het gevoel leeft sterk dat het genoeg is geweest. De mensen zijn het zat. Het voortdurende en verplichte telewerk maakt mensen neerslachtig en het ondergraaft de continuïteit van onze bedrijven. Daarom herhaalt Voka West-Vlaanderen haar oproep om nú een echte exitstrategie uit te werken die het nodige perspectief kan bieden waar de mensen zo naar snakken. Het overlegcomité op 26 februari is wat dat betreft een absolute deadline

Beter, slimmer en creatiever

We hebben begrip voor de moeilijke opgave waar de regeringen voor staan, maar het beheersen van de crisis moet nu écht beter, slimmer én creatiever. Betrek daarbij de ondernemingsorganisaties en het middenveld. Werk realistische en specifieke als-dan-scenario’s uit met een vooraf gekende volgorde. Hoe gaan we de maatregelen stap voor stap loslaten? Welke stap komt eerst en welke nadien? De relance start nu en niet pas wanneer corona helemaal de wereld uit is. We kunnen onmogelijk alle maatregelen aanhouden tot de hele bevolking in de herfst gevaccineerd zal zijn.

Voka West-Vlaanderen blijft hameren op het belang van een snelle en efficiënte vaccinatie. Ondernemingen zijn bereid om daarin een rol op te nemen, bijvoorbeeld door het vaccineren in de bedrijven zelf. We willen onze samenleving en economie terug normaliseren en de kortste weg daarnaartoe is het vaccin. Daarom zullen we de West-Vlaamse bedrijven oproepen hun medewerkers aan te sporen om zich te laten vaccineren.

Tot slot blijft Voka West-Vlaanderen ijveren voor het verderzetten van de algemene steunmaatregelen zoals tijdelijke werkloosheid, uitstel van betalingen enz. Maar voor de zwaarst getroffen sectoren dringen zich specifieke maatregelen op. Onze bedrijven willen opnieuw groeien. Het nieuwe bankenakkoord dat een uitstel van kredietbetalingen verlengt, is daarom een welgekomen maatregel. Maar bovenal zal een normalisering van werken en leven iedereen écht soelaas brengen.


Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.