Zijn Blankenbergenaars belangrijker dan al wie kwetsbaar is?

Daphné Dumery (foto Kurt)©Kurt Desplenter
Daphné Dumery (foto Kurt)©Kurt Desplenter
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

De Blankenbergse burgemeester wil dat haar inwoners voor de paasvakantie de kans krijgen om zich tegen het coronavirus te laten vaccineren. Daphné Dumery en het Blankenbergse gemeentebetuur heeft alles klaar om de vaccinatie op te starten.

Het is alleen wachten op de 4.000 flesjes vaccinstof, goed voor 20.000 vaccinaties. Dat Blankenbergenaars eerder dan pakweg Kortrijkzanen of Ieperlingen gevaccineerd worden, heeft te maken met… het toerisme. Tijdens de paasvakantie komen Blankenbergenaars mogelijk in contact met een massa kusttoeristen en dat maakt hen kwetsbaar.

We begrijpen dat een burgemeester alles doet wat hij of zij kan om de inwoners te beschermen. Dat Dat mensen met een kwetsbare gezondheid of met chronische aandoeningen in het hinterland mogelijk moeten wachten op hun vaccin omdat de Blankenbergenaars zo nodig voorrang moeten krijgen, daarover ligt de Blankenbergse burgemeester blijkbaar niet wakker.

We hopen dat we de burgemeester verkeerd hebben begrepen, want dit lijkt verdacht veel op plat populisme

Blijkbaar vergeet de Blankenbergse burgemeester dat de druk op de ziekenhuizen pas kan verminderen als er minder kwetsbare mensen besmet raken. Want uiteraard maken die mensen het meeste kans op bijkomende verwikkelingen en zorg in een ziekenhuis. Het zorgpersoneel is dringend aan rust toe en bovendien zijn ziekenhuizen nog altijd een achterstand in de gewone ziektezorg aan het inhalen. Of het is dat de burgemeester eventjes de ziekenhuizen en de niet-Covidpatiënten uit het oog verloor of het is dat zij per se Blankenbergenaars en het toerisme belangrijker vindt. Dat laatste durven we eigenlijk niet denken. Maar ook dat eerste – het uit het oog verliezen van het zorgpersoneel en de patiënten in een drang om bij eigen bevolking te scoren – is op zijn minst onzorgvuldig en eigenlijk niet wenselijk.

Wij vermoeden dat de burgemeester dat allemaal wel weet en dat zij maar al te goed beseft dat haar inwoners geen voorrang zullen krijgen op kwetsbare mensen. Het is ook maar een vraag, een voorstel, luidt het. Maar in dit geval en in deze omstandigheden is het niet meer en niet minder dan de eigen bevolking een rad voor de ogen draaien. Dat wordt ook wel eens plat populisme genoemd. Wij hopen dat we de burgemeester totaal verkeerd hebben begrepen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.