Waarom is het zo moeilijk om het woord kanker uit te spreken?

Afwisselend brengen Liesa Naert en Xavier Taveirne wekelijks het beste uit hun gedachtegoed... © Davy Coghe
Xavier Taveirne

Presentator Xavier Taveirne woont in Brugge en werkt in Brussel. Hij schrijft afwisselend met actrice Liesa Naert een column.

“Je mag je gevoel voor tumor niet verliezen.”

Dat is wat de vader van Leander Verdievel zei, toen hij 15 jaar geleden kanker kreeg. Toen vond hij het vervelend, maar het is toch de titel van de tv-reeks geworden die vorig jaar bij ons op tv te zien was. Leander woont in Tielt en kwam vorige week in Brugge vertellen over alles wat we niet in de reeks zagen. Het bleef aan de ribben plakken.

Ik zat in de zaal, omdat ik samen met Liesa Naert dit jaar het peterschap van Levensloop Brugge op mij neem. Al klinkt dat nu als een opgave, terwijl het dat niet is. Leander vertelde over de moeilijke momenten, over hoe hij toch tabasco op z’n spaghetti deed, goed wetende dat hij daarna de ziel uit z’n lijf zou kotsen.

De zaal was stil. En dat is vaak zo als je over kanker praat. Dat begrijp ik, maar tegelijk moeten we er net heel luid over zijn. Waarom is het zo moeilijk om het woord kanker uit te spreken? Ik zou het goed vinden als we daar wat minder moeite mee hebben. Dat we niet meer ‘die ziekte’ zeggen, maar gewoon: kanker.

Weg met het taboe, de dingen bij naam noemen en mensen met kanker en hun omgeving laten weten dat ze niet alleen zijn. En dat is precies waarom ik dit jaar peter ben van Levensloop. Afspraak het eerste weekend van oktober in het sportcomplex van Assebroek.

Smèèr je kittn’ moar in!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.