Liesa Naert
Liesa Naert Columniste KW

Actrice Liesa Naert woont in Gent maar is van Brugge. Om de twee weken gaat ze er bij haar familie op visite en vertelt ze hier wat haar daar opviel. Volgende week: Xavier Taveirne.

Stop met tjiepen en stel u recht. Dat hoor ik mijn dochter zeggen tegen haar broer. Het is zover, denk ik, het Gents is officieel gearriveerd in huis. Terwijl ze het twee jaar geleden nog over een stuutje had is het nu nen boter’am mee gelei in plaats van koffeteure.

Ze gebruikt plots woorden die de mijne niet zijn. Maar ik vind het prima. Jong geleerd is oud gedaan.

Niets mooier dan een authentieke woordenschat. Tijdens mijn vier jaar op het conservatorium werd alles in het werk gesteld om mijn West-Vlaams weg te wissen. Als mijn dictieleraar me dialect hoorde praten, riep hij me voor de hele gang achterna: boerentrien!

Als mijn dictieleraar me dialect hoorde praten, riep hij me voor de hele gang achterna: boerentrien!

Het was zijn – niet per se erg pedagogische – manier om me erop attent te maken dat ik altijd en overal AN moest spreken. Altijd!Anders zou ik dat West-Vlaams nooit uit mijn systeem krijgen – alsof het een aandoening was. Hij kreeg gelijk. Dat is inderdaad nooit gelukt.

Godzijdank.

Want hoe vaak heb ik al in mijn vuistje staan lachen als ik voor mijn job mijn sappigste woordenschat mag aanboren. Dat had die vent nooit gedacht natuurlijk. Van die fietematrulle met eur toenge van lintjes.