Timothy Dupont, de procontinentale wereldtopper

Timothy Dupont won donderdag de tweede etappe in de Ster van Bessèges.©DAVID STOCKMAN BELGA
Timothy Dupont won donderdag de tweede etappe in de Ster van Bessèges.©DAVID STOCKMAN BELGA
Tom Vandenbussche

Woensdag in de Ster van Bessèges, met live commentaar op Sporza: “Kijk maar eens naar die top tien. Allemaal grote namen. Dat was in het verleden in Bessèges nooit het geval. Iemand als Timothy Dupont sprintte hier vaak dicht, maar nu zien we hem niet.” Donderdag in de Ster van Bessèges: een overwinning voor Timothy Dupont . De procontinentale wereldtopper uit Gistel doet het weer.

Bij De Krant van West-Vlaanderen hebben we soms rare gewoontes. Eén van die rare rare gewoontes is het bijhouden van de individuele prijzengelden van de profrenners uit onze provincie. Dat doen we sinds het seizoen 2016, zodat we intussen een mooi overzicht van de voorbije vijf jaar kunnen opmaken. Wat blijkt: Timothy Dupont reed 158.528 euro aan prijzengeld bijeen en is daarmee de best scorende West-Vlaming sinds 2016 . Hij doet dus beter dan gerenommeerde namen als Yves Lampaert (149.477 euro) en Sep Vanmarcke (101.917 euro).

Dat Dupont deze opvallende ‘leiderspositie’ vooral dankt aan zijn topjaar 2016, met zestien overwinningen en 71.263 euro prijzengeld, doet er nu even niet toe. Dat prijzengeld bovendien een behoorlijk subjectief gegeven is – een knecht (genre Tim Declercq) kan nu eenmaal nooit evenveel prijzengeld vergaren als een sprinter (genre Timothy Dupont) of kopman (genre Sep Vanmarcke) – doet er evenmin toe.

UCI-punten sprokkelen

Het prijzengeld is wel een objectieve factor om het belang van de renner Timothy Dupont te benadrukken, de intussen 33-jarige naar Gistel uitgeweken Bredenaar die tot 26ste moest wachten om zijn eerste profcontract te ondertekenen, bij het wel heel bescheiden VC Roubaix dan nog. Zeven jaar later is Dupont uitgegroeid tot een wereldtopper in zijn soort . Een wereldtopper in het procontinentale circuit.

Een renner die zich jaarlijks in de bovenste regionen van de Europe Tour nestelt, zeg maar de Europa League van de wielersport. Daar kunnen heel wat Belgische voetbalploegen zelfs niet aan tippen . Dupont maakt er elk jaar opnieuw zijn bazen mee tevreden. UCI-punten sprokkelen is zijn dada en de reden waarom een team als Bingoal-Wallonie-Bruxelles hem zo goed kan gebruiken.

Nieuw elan

Timothy Dupont heeft een moeizaam 2020 achter de rug, maar zijn overstap van Wanty-Gobert naar de Waalse ploeg van Christophe Brandt heeft hem duidelijk een nieuw elan gegeven. Ritwinst in de Ster van Bessèges is een mooie opener . We noteren het meteen ook in ons overzicht van het prijzengeld in 2021: 3.060 euro voor ritwinst in een UCI 2.1-wedstrijd. Er zullen daar de komende maanden ongetwijfeld nog heel wat euro’s bijkomen.

En waarom niet nog eens een uitschieter, zoals tijdens dat wonderjaar in 2016 toen Dupont onder de hoede van Kristof De Kegel, nu trainer van Mathieu van der Poel bij Alpecin-Fenix, in het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp Gaviria en co een peer stoofde . We noteren alvast volgende datum in onze agenda: zondag 20 juni 2021. Het Belgisch kampioenschap op de weg in Waregem. U kijkt toch ook?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.