Terugkeer bij KV Kortrijk van kind van het huis Belhocine is een stijlbreuk

Karim Belhocine was bij KV Kortrijk eerder al speler, assistent-trainer, hoofdtrainer en sportief directeur. © Belga/VIRGINIE LEFOUR
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Karim Belhocine is dus de nieuwe trainer van KV Kortrijk. Het verbaast maar weinig. Met Mbaye Leye, waar ceo Matthias Leterme vóór de keuze van Luka Elsner ook mee sprak, was hij al meteen de topkandidaat om de schielijk vertrokken Fransman te vervangen.

Want Leterme was altijd al een ‘fan’ van ex-speler, ex-assistent en ex-hoofdcoach Belhocine. Naar verluidt noemt Leterme de Franse Algerijn zelfs “de beste coach met wie ik werkte”. Ook ex-voorzitter Joseph Allijns was altijd vol lof, noemde hem een ‘kind van het huis’. Volgens Allijns had hij maar één nadeel: “Hij is eigenzinnig, luistert al te weinig naar anderen.”

Eigenwijs en bescheiden

Met Patrick De Wilde, in 2016 binnengehaald als T1/stropop omdat Belhocine niet over het vereiste trainersdiploma beschikte, kon hij in elk geval al helemaal niet door de deur. Maar ‘een kind van het huis’ en toch enige adelbrieven. 1. Altijd hoog aangeschreven door Hein Vanhaezebrouck, toch technisch en tactisch een topcoach en nog meer een kind van de Veekaa, Hein Vanhaezebrouck nam Belhocine meteen ook mee als assistent naar Anderlecht. 2. Een bijzonder sterk debuut als hoofdcoach van Sporting Charleroi met een derde plaats in zijn eerste seizoen en meteen 18 op 18 vorig jaar. 3. Hij maakte daar echt wel naam als een bijzonder gedreven peoplemanager, naast de lijn een furie vaak ook. Waarbij de immer vriendelijke en charmante Belhocine toen van een zogenaamde bescheidenheid zijn handelsmerk maakte: geen one on one interviews hield hij tot de laatste speeldag vol: “De spelers zijn belangrijker dan de coach.” Volgens ingewijden heeft de nederigheid en bescheidenheid van de zoon van Algerijnse immigranten vooral te maken met zijn bescheiden afkomst en verlegenheid, iets te weinig zelfvertrouwen dus. Staat dan wel in contrast met ‘eigenwijs’.

Stijlbreuk

Maar de spelers van Charleroi lieten dus wel de bescheiden maar veeleisende coach in de tweede helft van vorig seizoen danig in de steek: plots zakte Charleroi helemaal weg, zijn getier langs de kant kreeg een averechts effect. Exit Belhocine dus op het einde van het seizoen, hij zal wat blij zijn dat hij bij ‘zijn’ KV Kortrijk een nieuwe kans krijgt. Het wordt alweer een hele stijlbreuk: na de rationele en analytische Elsner terug naar de gebalde vuist van Yveske Vanderhaeghe.

Benieuwd!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.