OPINIE – Het zoveelste onderzoek naar onze gezonde zeelucht, is dat nog wel nodig?

Onze gezonde zeelucht blijft wetenschappers boeien. © BAS BOGAERTS BELGA
Jan Degoe
Jan Degoe Chef Regio

Het blijft wetenschappers intrigeren, onze gezonde zeelucht. Wij kustbewoners – ik woon al 54 jaar aan zee – weten het wel zeker, maar de wetenschap hecht geen geloof aan eeuwenoude volkswijsheden. Neen, empirisch bewijs na een zoveelste onderzoek, dat moet voor eens en altijd alle twijfel bannen.

Het Blue Growth Research Lab van de Universiteit Gent start samen met het Vlaams Instituut van de Zee volgende maand twee nieuwe experimenten op. Het doel: het gevoel dat we ervaren bij een bezoek aan de kust omzetten in meetbare resultaten. Met andere woorden, wetenschappelijk bewijzen dat wie aan zee vertoeft makkelijker de dagelijkse stress achter zich kan laten, maar ook dat leven aan zee de fysieke gezondheid ten goede komt.

Iedereen weet het, maar dat volstaat niet voor de wetenschap

Je kan je afvragen of een nieuw grootschalig onderzoek nodig is. Nog maar enkele maanden geleden toonden onderzoekers aan dat de zeelucht het menselijk immuunsysteem stimuleert. Lees: wie zeelucht inademt, is beter gewapend tegen mogelijke virussen en ziektes. Deze studie baseerde zich op laboratoriumonderzoek van zeelucht, het nieuwe onderzoek wil bij de bevolking zelf nagaan welke gezondheidseffecten zeelucht heeft. Benieuwd of het resultaat hetzelfde zal zijn, maar ik twijfel er eigenlijk niet aan.

Alle wetenschappelijk onderzoek ten spijt spiegel ik me het liefst aan wat Wannes Cappelle zingt in zijn hit ‘Naar de wuppe’. ‘No d’Ardennen an de zji, dat en’me toch oltid gewild’, zingt hij vol overtuiging. Terecht, dan hebben we meteen het beste van twee werelden. Want zeg nu zelf, gezonde boslucht hoeft eigenlijk niet onder te doen voor gezonde zeelucht.

Reageren? jan.degoe@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier