OPINIE – De Ronde mag dan een monument zijn, het prijskaartje is stilaan een col buiten categorie

Brugge betaalt dit jaar liefst 500.000 euro voor het pistool in de handen van Dirk De fauw. © archief Davy Coghe
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

Alles wordt duurder, ook het geven van een startschot. Nergens anders weten ze dat beter dan in Brugge. Amper 7.500 euro betaalde burgemeester Patrick Moenaert in 1998 om de Ronde van Vlaanderen op gang te schieten. Die prijs heeft sindsdien een serieuze versnelling genomen: de West-Vlaamse hoofdstad betaalt dit jaar liefst 500.000 euro voor het pistool in de handen van Dirk De fauw.

De Ronde mag dan wel een monument zijn, het prijskaartje is stilaan een col buiten categorie. Een half miljoen euro om de startplaats van ‘Vlaanderens Mooiste’ te mogen zijn, dat noemen kenners ‘correct’, maar zelfs burgemeester De fauw stelt er zich in KW vragen bij. Moet de overheid zoveel blijven betalen?

Ook elders in onze provincie wordt die vraag gesteld. Ieper bijvoorbeeld gaf 150.000 euro aan Flanders Classics voor de start van Gent-Wevelgem afgelopen zondag (dat dus eigenlijk Ieper-Wevelgem is). Met de organisator onderhandelen zij nu over de toekomst, maar het stadsbestuur liet al bij monde van schepen Diego Desmadryl weten dat ze niet meer zo veel uit hun kas wilden halen

“Misschien is het tijd voor een andere koers, eentje waarbij organisator en overheid elkaar uit de wind zetten”

En kan je het onze bestuurders kwalijk nemen? Ja, de koers is populair. En ja, het is fantastische reclame om flandriens à la Van der Poel en Van Aert op je markt te zien blinken, maar onze steden en gemeenten moeten ook zorgen dat ze de pedalen niet verliezen. Meer dan ooit moeten lokale overheden surplacen om hun financiën in evenwicht te houden. Logisch dus dat zij niet mee gaan in een race die ze eigenlijk niet willen winnen.

Alle begrip dat organisaties uit de kosten moeten raken en ze mogen uiteraard ook goed verdienen. Maar dat doen ze ongetwijfeld al met de vele viptenten langs het parcours… Moeten ze dan ook het onderste uit de kan proberen halen bij de belastingbetaler? Misschienis het tijd voor een andere koers, eentje waarbij organisator en overheid elkaar uit de wind zetten. We zien dan nog wel wie het startschot geeft…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content