Ook hier voelen ze nu al de gevolgen van de klimaatopwarming

Zomerse temperaturen? Even opmeten wat Onze Man in Rio gewend is!


“Het doet deugd, hé, de winter?”, zegt de mevrouw voor me tegen de kassierster. Het is zevenentwintig graden, ik draag een short, een licht t-shirt en een paar slippers. Niet echt mijn idee van barre winterkou.

Veertig graden in de zomer

In de zomer -onze winter, dus- haalt het kwik hier moeiteloos veertig graden. Normaal gezien komt er dan tegen de avond een verkoelende regenbui, maar afgelopen zomer was daar absoluut niks van te merken. Droog en heet. Ik geloof dat ik de regendagen nog net op mijn twee handen kan tellen, en ik ben hier sinds begin januari. Ook hier voelen ze nu al de gevolgen van de klimaatopwarming. Miljoenen mensen zaten in februari dagenlang zonder drinkwater, omdat er eenvoudigweg geen was. “En dat wordt alleen maar erger”, vertelt een uitgeweken Portugees, die een winkeltje uitbaat op een charmant eilandje in Barra da Tijuca. “De zomers worden heter, de winters kouder.”

‘Koude’ winter van 15 graden

Kouder? Midden juli vorig jaar was het hier 15 graden. Voor ons valt dat reuze mee, maar voor de modale Braziliaan is dat alsof er een nieuwe ijstijd aanbreekt. En zonder verwarming in huis of winterkleren scheelt dat misschien ook niet veel.

En dat is nu eens typisch. In hartje zomer staat elke airco hier op vriestemperatuur en zwijmelen ze weg als ik vertel over België! Tot je uitlegt wat vriezen en sneeuwen echt betekenen. Of tot het hier wat frisser wordt. Dan draaien ze zo weer bij.

“Niemand zit binnen”

“Zitten jullie nooit buiten, dan?” Weinig. Te weten: hier speelt het hele leven zich op straat, strand en dakterras af. Een dag je buren niet zien is bijna niet mogelijk. Mensen richten hier bij wijze van spreken hun terrassen in, in plaats van hun woonkamer. Naar een gezellig café is het hier zoeken met een vergrootglas. En waarom zouden ze moeite doen. Niemand zit binnen.

“Het doet deugd, de winter.” Wij kunnen ons dat nauwelijks inbeelden, maar na maanden hitte is wat verkoeling inderdaad welkom. Zoals wij uitkijken naar de eerste zonneschijn, zitten ze hier te wachten op het moment dat de temperatuur onder de dertig graden gaat.

En ik? Ik ben dolcontent dat ik niet meer de klok rond loop te zweten. Ik heb vorige week voor het eerst in maanden zelfs al eens een lange broek en schoenen aangehad.

Héér-lijk!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.