Mignolet is geen superman meer en Club is niet langer superieur

Teneergeslagen spelers van Club Brugge na de match tegen Standard die eindigde op 2-2. © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Het goede nieuws: van de vijf West-Vlaamse eersteklassers verloor afgelopen weekend alleen KV Oostende. Het slechte nieuws: Cercle en Zulte Waregem schoten met hun verdienstelijk gelijkspel in Genk en Eupen niet veel op, voor KV Kortrijk, tuk op de top 8, is een nipt puntje thuis tegen Beerschot te weinig en de manier waarop Club een makkelijke 2-0 voorsprong weggaf tegen de vechtjassen van Standard stemt tot nadenken.

En er mag bij blauw-zwart over veel worden nagedacht. Al de zevende keer puntenverlies op veertien speeldagen: de regerende landskampioen is nog steeds niet de machine van vorig seizoen… in dezelfde periode begonnen aan een 30 op 30.

Het lijkt of coach Philippe Clement ook op zijn limieten aan het botsen is: hij krijgt niet élke wedstrijd, en al zeker niet in eigen land, de maximale scherpte uit zijn team. De vier punten achterstand op Union en de adem van Antwerp naast zich op de tweede plaats hoeven heus nog niet verontrustend zijn maar Club staat na de interlandbreak wel voor twee zéér belangrijke twee weken.

Club kan véél verliezen

Mechelen uit is al zeker geen cadeau maar dan volgen drie absolute toppers waarin Club véél kan verliezen. Tegen Leipzig (de betere ploeg tegen PSG en zaterdag netjes gewonnen van Dortmund… ) mag niet verloren worden of de kans is groot dat er niet eens Europees wordt overwinterd – wat een ontnuchtering zou dat zijn na die spraakmakende 4 op 6 tegen PSG en in Leipzig.

Vier dagen daarna moet Club naar Genk, volgens velen nog steeds de grootste concurrent voor de titel. Indien Club ook deze topper niet kan winnen – het speelde gelijk tegen Anderlecht, Antwerp en Standard en verloor smadelijk van Gent – kan stilaan worden gevreesd dat blauw-zwart niet zo superieur is als gedacht. En nog eens een paar dagen later moet Club bekeren bij datzelfde Genk: een vroegtijdige uitschakeling in de Croky zou nog meer twijfels doen toeslaan.

Nog geen man overboord

Maar alla, er is nog steeds geen man overboord. Al moet Simon Mignolet nu ook wel eens gaan beseffen dat er ook grenzen zijn aan ‘meevoetballende’ keepers. Zo hóóg willen meespelen, met zóveel zelfvertrouwen, impliceert altijd risico’s. Als het maar één keer per seizoen fout loopt, zijn de voordelen groter maar het is nu toch al een paar keer misgelopen.

Wat doet denken: Mignolet is geen superman meer, Clement zegt zelf dat ie beter moet doen én Club is niet langer superieur, het wordt bijzonder interessant na de interlandbreak.

En wat met de andere coaches?

En hoe staan de coaches er bij die andere vier voor? Vanderhaeghe en Dury schieten niet veel op met een puntje maar het is voldoende om toch alweer deze interlandbreak te overleven, de volgende is pas in maart…

In Kortrijk moet Belhocine dringend gaan sleutelen aan de efficiëntie of het wordt een grijs seizoen. En in Oostende blijkt dat zelfs Blessin geen mirakelen kan doen: 0 op 9 en met Union en Antwerp straks de nummer 1 en 2 tegenover zich, KVO staat voor bangelijke weken.

Reageren? frank.buyse@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.