Lingeriediefstal

© Getty Images
© Getty Images
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

De tijd, die vliegt. Exact 39 jaar geleden stond ik voor het eerst in deze krant. De geboorte van Bart Casteleyn was drie lijnen waard op pagina 10 van De Weekbode. In de burgerlijke stand kon je lezen dat mijn wiegje in de Noordomstraat in Koekelare stond, en dat kan ik hier formeel bevestigen.

Het mag duidelijk zijn, het archief van onze krant is een goudmijn. Zou ik anders nog weten dat ik in februari 1999 ‘koelbloedig’ een strafschop omzette tegen KVC Deerlijk Sport? Op Facebook is het alleszins niet te vinden. De reporter (RW) laat in hetzelfde verslag ook nog weten dat ik een prachtwedstrijd speelde – ondanks het zware verlies. Een beetje de samenvatting van mijn voetbalcarrière. Rode Duivel kon ik nooit worden, ook al denkt mijn zoon van zes dat wel.

Ik toon hem best niet het artikel van 21 januari 2005. Mijn voetbaltrainer van toen maakte in deze krant bekend dat ‘de jongere’ Bart Casteleyn wellicht aan de aftrap zou komen met VK Koekelare tegen Daring Ruddervoorde, een kelderkraker in vierde provinciale. Waarna hij fijntjes opmerkte: ‘ik vis werkelijk iedereen op’. Een goudmijn, ik zei het al.

Ik ben een heel klein deeltje van een heel grote geschiedenis

Mijn allereerste stukje voor deze krant verscheen op 22 maart 2013. Het had de titel ‘Durf & Win stunt driemaal’ en sindsdien vergaarde ik een tijd drinkgeld en lokale roem als ‘medewerker krachtbal’. Het archief herinnert mij ook aan een journalistiek hoogtepunt uit die tijd. Op 11 april 2014 publiceerde KW mijn nieuwtje dat prompt wereldnieuws werd in Vlaanderen. De kop? ‘Dieven aan de haal met lingerie van krachtbaldames uit Ichtegem’. Mooie tijden.

Op 18 mei 2018 stond ik voor het eerst op pagina 2. Anderhalf jaar later mocht ik mezelf hoofdredacteur noemen, en dat maakt me nog altijd trots. Of pak ‘preus’, dat past hier beter. Ik ben een heel klein deeltje van een heel grote geschiedenis.De Weekbode, Brugsch Handelsblad, Het Wekelijks Nieuws en De Zeewacht zijn samen goed voor 500 jaar aan verslaggeving over het leven in onze gemeente en onze provincie. De wortels van KW gaan terug tot in 1896. Straf, toch?

Twee wereldoorlogen en een coronacrisis later liggen we nog altijd in de living van heel veel West-Vlamingen. En allemaal hebben we ooit al eens in deze krant gestaan – niet allemaal door een lingeriediefstal, maar kom. Deze krant heeft een rijk verleden en ik vind het geweldig dat ik de toekomst mee mag vormgeven.

Voila. Weer een opinie erbij in het archief. Goed bezig, Bart.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.