Laten we geen verdere vertraging oplopen bij de uitrol van 5G

Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

5G speelt een cruciale rol in de digitale versnelling van onze bedrijven en maatschappij. Het gaat namelijk om meer dan een sneller internet. Zo zorgt 5G voor kortere reactietijden, een hogere betrouwbaarheid en kunnen meer toepassingen met elkaar worden verbonden.

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.

5G maakt tal van nieuwe toepassingen mogelijk. Denken we maar aan augmented of virtual reality voor het ondersteunen of opleiden van medewerkers of klanten, het gebruik van drones, snellere connectie tussen sensoren, zelfrijdende landbouwvoertuigen, slimme elektriciteitsnetwerken en 5G voor het digitaliseren en automatiseren van productieprocessen. De interesse in deze technologie is dan ook groot, maar zonder een maximale uitrol van het netwerk dreigt de competitiviteit van onze regio verder te verzwakken.

Goedkeuring stralingsnormen

De coronacrisis maakte nog maar eens duidelijk hoe belangrijk digitale connecties en diensten wel niet zijn. Als 5G de digitale transformatieprocessen van ondernemingen daarbij drastisch kan versnellen, moeten we er dan ook alles aan doen om hier snel gebruik van te maken. Bovendien kunnen processen die door 5G worden aangestuurd ook veiliger en sneller verlopen en kunnen meer apparaten tegelijk met elkaar worden verbonden. Het belang van een snelle opstart neemt dus alleen maar toe. Met de goedkeuring van de stralingsnormen vorige week is de eerste stap nu eindelijk gezet.

De coronacrisis maakte nog maar eens duidelijk hoe belangrijk digitale connecties en diensten zijn

Vlaanderen heeft alvast een inhaalbeweging te maken om mee te zijn met het Europese koppeloton inzake digitale transformatie. Willen we concurrentieel kunnen blijven in de toekomst, dan maakt een snelle uitrol van 5G hier een intrinsiek deel van uit. Het is dan ook essentieel dat de federale regering de veiling hiervan snel in de markt zet. Anders geraken we hopeloos achterop ten opzichte van onze buurlanden.

Voka Digihubs

Daarnaast stimuleren we onze bedrijven ook echt om te experimenteren met 5G en om proefprojecten op te starten. Een voorbeeld hiervan is de lancering eerder deze week van de Voka Digihubs, een initiatief in samenwerking met Vlaams Minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. In deze digitale experimenteerruimtes – die aanwezig zijn in elke provincie in Vlaanderen – vinden Vlaamse kmo’s coaching en begeleiding, zodat ze volop de vruchten kunnen plukken van een doordachte digitalisering. Alleen zo kunnen we de productiviteitsgroei opvoeren en de competitiviteit van onze bedrijven vrijwaren.

Eén ding staat alvast buiten kijf: we moéten groeien om onze overheidsschuld te verlagen en ons welvaartsniveau op peil te houden. En dat betekent dus snel en verregaand digitaliseren. De grote interesse in 5G toont dat de bedrijfswereld die boodschap heeft begrepen. Als we de boot missen, dan betekent dat minder investeringen, meer werkloosheid en finaal een gebrek aan middelen voor zij die het het hardst nodig hebben. Het groen licht rond de stralingsnormen is er vorige week gekomen vanuit Vlaanderen. Nu vragen we de federale regering om snel werk te maken van de veiling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.