Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar Justine Ghekiere: “Je bent slim genoeg om op het goede moment de juiste beslissing te nemen”

Justine Ghekiere won in de Giro Donne de bergtrui en is geselecteerd voor de Spelen. © Marco Alpozzi/LaPresse LAPRESSE
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot wielrenster Justine Ghekiere, die in de Giro Donne de bergtrui won en geselecteerd is voor de Spelen. Justine mag altijd antwoorden via karl@kw.be.

Nog een weekje en het meest gecapteerde sportevenement ter wereld gaat van start. Je beleeft de Olympische Spelen van Parijs straks vanop de eerste rij. Dat kleine goedlachse meisje uit Izegem is potverdikke geselecteerd voor de Spelen. Proficiat, Justine. En het is volkomen terecht. Jij, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke moeten ons een olympische medaille bezorgen door Lotte Kopecky in de best mogelijke omstandigheden af te zetten in de finale van de olympische wegrit. Of vergis ik me? Zitten, ergens verscholen in dat gezellige hoofd van je, persoonlijke ambities om met Lotte mee op het podium te staan? Het is niet eens een gekke gedachte als je ziet waartoe je in staat bent. Je stond dit jaar al eens met Lotte op een podium. Op het Belgisch kampioenschap in Zottegem. Loodzware koers, eerlijke afrekening. Je gaat met de juiste vorm naar de Franse hoofdstad. Winnares van het bergklassement in de Giro d’Italia Women. Ik weet het. Die trui gaat zelden naar de beste klimster in zo’n koers, maar het duidt wel op conditie. Je won dit jaar ook al het bergklassement in de Ronde van Catalonië. Allemaal indicatoren die aangeven dat je nog altijd progressie maakt, Justine.

“Heb je persoonlijke ambities om met Lotte mee op het podium te staan? Het is niet eens een gekke gedachte”

Een paar jaar geleden was je te gast in Vive le Vélo. Een ontwapenende passage in het gezelschap van Sep Vanmarcke die zijn debuut maakte als analist. Sep was zenuwachtig, maar jouw aanwezigheid bracht rust. Je vertelde alsof je nooit iets anders had gedaan en je charmeerde de kijkers. De berichten stroomden binnen. Je hebt dan ook een zot verhaal. De kracht van het toeval heeft erover beslist dat jij straks gaat schitteren op de allergrootste sportbühne die er is en dat je straks de grootste olympiërs ooit gaat kruisen in het atletendorp.

In volle coronatijd werd je enorme karakter en doorzettingsvermogen nog weggezet als een leugenachtig fabeltje. Toen je in de virtuele Baloise Belgium Tour iedere concurrente op honderden kilometers fietste, dacht organisator Golazo dat enkel in list en bedrog een verklaring kon worden gevonden. Je werd gediskwalificeerd. Ten onrechte bleek later. Je stuurde je trainingsfiles door en aan de andere kant van de lijn werd ootmoedig het hoofd gebogen. Je werd op excuses getrakteerd, maar de diskwalificatie werd niet ongedaan gemaakt. Je kreeg een inspanningstest bij Energy Lab cadeau en je belandde in het Lotto Cycling Talent-project. Via Bingoal Casino – Chevalmeire Cycling Team kwam je in 2022 terecht bij Plantur-Pura.

Dat was het jaar van je passage in Vive le Vélo. Een paar maanden later zat je op het wereldkampioenschap in het Australische Wollongong in de eerste groep van 27 rensters. Jij en Kopecky als enige Belgen. Lotte liet zich verrassen door Annemiek van Vleuten, maar was opgetogen over de hulp van die kleine Izegemse en sprak over een meerwaarde voor de toekomst van het Belgische wielrennen. Hier zijn we, Justine. Bijna twee jaar later. Parijs kan iconisch worden voor het Belgische vrouwenwielrennen. Als straks in de finale nog een klein boeket aan gekleurde ruggen voor een derde keer de heuvel van Montmartre naar boven fietst, kan jij daar perfect bij zijn. Als je Lotte Kopecky aan goud helpt, wacht roem voor de eeuwigheid. Pak je zelf een medaille – dromen mag – bereik je het statuut van onsterfelijkheid. Justine, je bent slim genoeg om op het goede moment de juiste beslissing te nemen. Ik wens je veel succes en zie je na de wedstrijd graag op het dak van het Lotto Belgium House als gaste in de talkshow Paris by Night. Tot dan!

Warme groet,