Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar de Belgische olympiërs: “Stel je voor dat we zaterdagavond al met twee gemedailleerden pronken”

“Queen Nafi wordt wel op goud gezet. Drie keer op rij goud in de zevenkamp. Het is een gekke gedachte”, vindt Karl. © Belga
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot de Belgische olympiërs. De sporters mogen altijd antwoorden via karl@kw.be.

Op de dag dat de papieren versie van deze krant verschijnt, begint je zoektocht naar The Holy Grail, de Heilige Graal. In de Monty Pythonfilm zoeken Koning Arthur en zijn ridders er samen naar. Ze worden geconfronteerd met raadsels, reuzen, een furieus konijn en een kasteel vol onbeleefde Fransen. De kans dat dat laatste jou overkomt, is vrij realistisch. Voor de rest zouden de meeste puzzelstukken al in elkaar moeten zijn geklikt. Een medaille is voor de meesten onder jullie een realistisch doel, maar de kans op slagen, hangt van heel veel parameters af. Niet in het minst van de afgetrainde concurrentie uit alle uithoeken van de wereld.

“Jullie doen ons dromen van medailles in disciplines waar we nooit op durfden hopen”

Volgens sportstatistiekenbureau GraceNote komen we straks uit op een oogst van twaalf Belgische medailles: vier keer goud, twee keer zilver, vier keer brons. Twaalf is vijf meer dan de zeven van Tokio en de garantie op een volle Grote Markt van Brussel op maandag 12 augustus. Of we daarop uitkomen, is een open vraag, maar we doen zeker niet mee om des keizers baard. Wel voor de vette prijzen. Jullie hebben de voorbije maanden de successen in Parijs aangekondigd met blijken van hoogvorm en jullie doen ons dromen van medailles in disciplines waar we nooit op durfden hopen.

Wie ons zes maanden geleden had gezegd dat we zelfs op de 400 meter atletiek bij de mannen een kans op een medaille zouden maken, hadden we stante pede geïnterneerd. Maar toen verpulverde Alexander Doom het ene record na het andere en werd hij Mister Europe. De tegenstand is straks nog een pak straffer. Dat klopt. En GraceNote heeft met Alexander geen rekening gehouden in de projectie. Maak de statistieken eens belachelijk, man. Queen Nafi wordt wel op goud gezet. Drie keer op rij goud in de zevenkamp. Het is een gekke gedachte. Maar het kan. Goede resultaten op de eerste dagen zijn vaak cruciaal. Scorende landgenoten als katalysator voor grotere successen en boven zichzelf uitstijgende atleten.

Beste Belgische olympiër, als je het schema eens goed hebt bekeken, zal je zien dat op de eerste dag al de tijdritten in het wielrennen worden afgewerkt. En laat ons daar nu net al Lotte Kopecky en Remco Evenepoel als breekijzers voor de opening van de olympische medaillegrot hebben. Stel je voor dat we zaterdagavond al met twee gemedailleerden pronken. Dan kan je niet anders dan volgen. De meanderende olympische rivier zal jullie in dat geval op de gekste plekken brengen. Het geloof in eigen kunnen versterkt door het succes van de voorgangers. Met honderdzesenzestig zijn jullie. Vierentachtig mannen, tweeëntachtig vrouwen. Bijna gelijk verdeeld. Elk met zijn of haar eigen ambities en dromen. De sportwereld veroveren en goud als ultieme genoegdoening. Niet voor iedereen is gaan voor goud een realistische piste, maar Gella Vandecaveye zei daar ooit over: Als je mikt op de maan en mist zit je nog altijd tussen de sterren. Ze won zilver en brons op de Spelen en geniet voor eeuwig het respect van de Belgische sportliefhebber. Nog een paar uren of dagen en het is zover, beste Belgische olympiër. Dan ben jij aan de beurt om je land te vertegenwoordigen.

Zij die er bij kunnen zijn genieten best met gulzige teugen van de openingsceremonie. Er wacht een spektakel zonder weerga. Du jamais vu. Met bootjes op de Seine voor meer dan een miljoen ogen die het spektakel live op het netvlies zullen laten vallen. Als je in zo’n bootje zit, kijk dan ook maar eens naar de trots van onze delegatie en gebruik haar om de laatste fractie inspiratie op te doen. Emma Meesseman met de vlag. Ze is een van de puurste en meest integere atleten die ons land ooit heeft voortgebracht. Zij die een ploeg in haar eentje naar een hoger niveau tilt. O ja, GraceNote heeft de Belgian Cats ook niet in de voorspellingen opgenomen. Moet het echt bij twaalf medailles blijven, beste Belgische olympiër? Ga ervoor!


Met warme groet,