Karl schrijft een brief naar Roberto Martinez: “Winnen is de komende maand het enige, maar dan ook het enige dat telt”

Bondscoach Roberto Martinez. (foto Belga)© BELGA
Bondscoach Roberto Martinez. (foto Belga)© BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Op de vooravond van het EK Voetbal, richt Karl Vannieuwkerke zich tot Roberto Martinez. Voor wat ons nog nooit is gelukt, werd hij vijf jaar geleden aangetrokken. Onze nationale bondscoach mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Roberto,

We gaan niet rond de pot draaien en fnuiken elke zin voor interpretatie en nuance kordaat in de volgende paar regels. Je staat voor het belangrijkste tornooi van je carrière. Punt. België de eindwinst op een groot tornooi bezorgen. Voor wat ons nog nooit is gelukt, ben je vijf jaar geleden aangetrokken. In ruil kreeg je de beste generatie Rode Duivels ooit, een omkadering van de nationale ploeg zoals we er nog nooit een hadden, de erfenis van een barslechte voorganger (slechter doen, kon niet) en een loon waar geen enkele bondscoach in dit land aan kon tippen. Alhoewel. Dick Advocaat is een Nederlander. Maar goed, de tijd om te oogsten is dus aangebroken. De derde plaats op het WK in Rusland was een fijne ‘amuse gueule’, maar tegelijkertijd vergeten we ook niet dat ons avontuur daar in de achtste finale had kunnen en moeten eindigen mochten de Japanners het wat slimmer hebben aangepakt. En gelukkig had het oudste in dienst zijnde lid van de voetbalbond de konijnenpoot van Guy Thijs ergens diep in de tas met truitjes verstopt, want zeg nu niet dat je met Jan Vertonghen had getraind op het soort kopballen dat maar in 0,001 procent van de gevallen kans maakt op slagen. Zonder dat doelpunt van Jan was er van de mooiste omschakeling in de geschiedenis van het voetbal nooit sprake geweest, bleef de Grote Markt van Brussel leeg en was jij een toevallige passant in het Belgische voetbal. Maar zo is het dus niet. De volatiliteit van het spel bepaalt heel vaak het verschil tussen roem en afgang. In deze dus ook.

Je staat voor het belangrijkste tornooi van je carrière. Punt

De pers is mild voor je, Roberto. Waar sportcheffen van kranten in het verleden vaak net niet verdronken in hun bad van vitriool, zitten ze nu in een vergoelijkende fase. Zelfs als we niet verder geraken dan een gelijkspelletje tegen elf Grieken. Misschien terecht, want Griekenland speelde in zijn eerste WK-kwalificatiematch van de nieuwe campagne gelijk tegen Spanje en ging zondag winnen op Noorwegen dat met zijn sterkste opstelling – en dus ook met Erling Haaland – was gestart. De Noren keken al na twintig minuten tegen een 0-2-achterstand aan. Terwijl wij het met zes reserven deden. Straks gaan we het nog spijtig vinden dat de Grieken niet naar het EK mogen. Dat de pers je goedgezind is, heeft ook met je persoonlijkheid te maken. De prince charming van Balaguer. Every inch a gentleman . Toen jullie de intrede in Brussel hadden gemaakt, kwam je ’s avonds nog langs in de studio aan de Reyerslaan. Mijn vriendin was er ook. Volledig weg van die lieve man in maatpak. Zelfs een selfie ontbrak niet en toen ze me aankeek, maakte ze het geluid van een hitsige tijgerin. Grrrrrr . Net op tijd kwam er een interview waarin stond dat je geen groenten eet. Je grootste deel van het krediet is al opgebruikt en als ik haar straks ook vertel dat je niets met honden en paarden hebt, hoef ik me geen zorgen meer te maken.

Ook al staan onze analisten – de wijsneuzen van het eeuwige gelijk – deze keer niet klaar met raketlanceerders, je kan de ambities toch maar beter waarmaken, Roberto. Je hoeft ons niet bang te maken voor Rusland, Denemarken en Finland. Geen enkel excuus kan worden ingeroepen om deze B-landen niet met de billen bloot naar de tweede, derde en vierde plaats in de poule te verwijzen. Als we jou mogen geloven, zou deze generatie Rode Duivels zelfs op zijn hoede moeten zijn voor een match tegen Jong Male, Ertvelde of Genoelselderen. Die nonsens geloven we al een tijd niet meer. Winnen is de komende maand het enige, maar dan ook het enige dat telt.

Vamos en warme groet,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier