Kanshebbers genoeg, maar wie grijpt zijn kans?

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Tom Vandenbussche

Morgen vindt in Tervuren het BK op de weg voor profs plaats. Meerdere West-Vlaamse renners behoren tot de medaillekandidaten. Dat we zondagavond een provinciegenoot op het podium zullen zien staan, is meer dan reëel. Alleen blijft de vraag: wie grijpt zijn kans?

Op het BK tijdrijden eindigden drie West-Vlamingen in de top vier. Alleen goud ontbrak, omdat Jurgen Van den Broeck zijn tijdritliefde van bij de jeugd teruggevonden heeft. Kan het morgen dan wel? Zeker. Kandidaten genoeg. Een kleine bloemlezing: uittredend kampioen Jens Debusschere, tweevoudig zilveren BK-medaillist Gianni Meersman, drievoudig laureaat Stijn Devolder, klassiekerwinnaar Jelle Wallays, de op revanche beluste Jens Keukeleire, jonge leeuw Zico Waeytens, de explosieve crosser Gianni Vermeersch, ereplaatsenkoning Baptiste Planckaert, Sep Vanmarcke…

Kanshebbers genoeg, maar wie grijpt zijn kans?
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

En wat dan gezegd van Joeri Calleeuw, Timothy Dupont, Bert Van Lerberghe, Louis Verhelst, Pieter Vanspeybrouck, Jarl Salomein, Benjamin Verraes…? Snel aan de meet, maar zijn ze sterk genoeg om de schifting op de Horenberg te overleven? Als dat het geval is, kan er veel. En wat met de mannen van Etixx-Quick.Step? Welke rol kunnen (lees: mogen) Nikolas Maes, Guillaume Van Keirsbulck, Julien Vermote en vooral Yves Lampaert spelen. Die laatste verkondigde deze week dat hij toch hoopt op een beschermde rol. “Dat hij dat de voorbije weken toch afgedwongen had”, klonk het. Terecht, vinden wij. Eén bijna-zekerheid is er wel voor morgen: Xandro Meurisse die meeglipt in de vroege vlucht. Of komt er geen vroege vlucht, maar eerder een vroege én meteen ook beslissende vlucht? Alles kan op een BK. En dan gokken we op Serge Pauwels, Jan Ghyselinck – die dit jaar nog wat moet bewijzen – en Tim Declercq. Renners met een moteur voor een lange vlucht.

Kanshebbers genoeg, maar wie grijpt zijn kans?
© BELGA

Ik vergat er nog eentje: Sep Vanmarcke. Zou het niet mooi zijn? Vanmarcke die Belgisch kampioen wordt? Na een voorjaar vol misprijzen en opgebouwde gramschap? De ontlading zou alleszins héél erg groot zijn. (TVB)

Kanshebbers genoeg, maar wie grijpt zijn kans?
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier