Jojoën met samenleving, economie en mentaal welzijn

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Bert Mons
Bert Mons Directeur Voka West-Vlaanderen

Jojoën. De schrijfwijze van het werkwoord toch even moeten checken. En dat ondanks het feit dat onze overheden het gejojo met samenleving, economie en mentaal welzijn na meer dan een jaar corona nog altijd niet kunnen laten… De weg naar de normaliteit is, na het overlegcomité van vorige week, ingeslagen. Of lijkt dat alleen maar zo?

In samenwerking met Voka West-Vlaanderen.

Al maanden is onze ondernemersorganisatie voorstander van een gestructureerd exitplan dat een minimale voorspelbaarheid en rechtszekerheid biedt. Dat voorlopig nog onzekere pad lijkt ingeslagen, maar mij ziet u geen gat in de lucht springen, wel integendeel. Opnieuw lieten de regeringen van ons land en dus de negen, neuf , neun ministers van Volksgezondheid na om eindelijk werk te maken van een helder, afgelijnd en efficiënt risicobeheersingssysteem.

Hiermee bedoel ik het preventief inzetten van sneltesten. Ja, onze premier heeft gelijk dat enkel vaccineren ons finaal verlost (voor een tijdje) van (deze) covid-19(-variant), maar hij vergist zich door te stellen dat het vaccinatieplan het enige echte exitplan is. Get the basics right! En dan bedoelen we als Voka het preventief testen en een efficiënte contact tracing en clusteronderzoek op basis van data. Daarom nogmaals onze oproep aan de overheden: werk de praktische barrières voor het verkrijgen en afnemen van de sneltests weg, zodat de bedrijven en andere organisaties deze makkelijker kunnen inzetten.

Steun blijft nodig voor wie verplicht gesloten blijft

Dat de horeca na zes maanden leed enkel buiten mag heropenen, maar de sector geen concreet uitzicht heeft op een volledige herneming, is bikkelhard. Horeca-uitbaters weten gewoon niet waar ze aan toe zijn. En dat de reis-, cultuur- en eventsector ook nog geen enkel perspectief op normalisering krijgt, ligt bijzonder moeilijk. Specifieke steunmaatregelen blijven dan ook hard nodig voor die ondernemingen die geheel of gedeeltelijk verplicht gesloten blijven. Men onderschat mateloos de impact van telewerk op onze medewerkers. Zoals een ondernemer mij recent zei: “het gaat hier niet om burn-outs of depressies, maar om de werkgoesting die steil achteruit gaat…”

De schade aan de veerkracht en sterkte van onze bedrijven is niet te overzien: onze mensen vervreemden en er vindt een harde reset naar beneden plaats wat productiviteit en innovatieve kracht en snelheid betreft. Terwijl er toch verwacht zal worden dat bedrijven, en dus onze ondernemers, de put nadien zullen moeten vullen…

Het enige lichtpunt lijkt de vaccinatiecampagne. Die komt stilaan op kruissnelheid. Maar waarom ook daar de ondernemingen niet inschakelen? Voka West-Vlaanderen dringt hier al maanden op aan. Medewerkers inenten op de werkplek zorgt ervoor dat de werk- en productieplanning zo min mogelijk in het gedrang komt. Hoog tijd dus voor onze overheden om hier werk van te maken.

Heeft u hieromtrent nog vragen of wenst u meer te weten over dit thema? Neem dan gerust contact op met bert.mons@voka.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier