Het protest, hoe sympathiek en terecht ook, vergaat hier een beetje in de feeststemming

Maarten Vandenbussche

Onze Man in Rio kan, in de laatste rechte lijn richting aftrap van het WK voetbal, niet meer ontsnappen aan de gekte rond de ‘Copa’.

‘Wij winnen de Copa’, zegt mijn onderbuur beslist. Hij heeft het shirt van Flamengo geruild voor dat van zijn land. ‘Serieus, wie anders? Spanje? Die hebben het beste gehad. En Argentinië, met deze Messi? Nee. Brazilië! Geen twijfel mogelijk.’

Ze zijn er klaar voor

Het mag duidelijk wezen: ze zijn er klaar voor, de Brazilianen. Wat ik enkele weken geleden nog WK-koorts noemde is omgeslagen in totale gekte. Ik word zo zachtjes aan tureluurs van al dat geel en groen, en dan moet het nog beginnen. Zei ik hier ooit dat het truitje van de nationale ploeg maar matig populair was? Ik trek mijn woorden terug. Werkelijk iédereen heeft het kennelijk in de kast liggen. De apotheker bestelt mij, in zijn prettig versierde winkel, in voetbaltenue, de lokale supermarkt heeft het gangbare uniform voor de gelegenheid ingeruild voor een outfit in de nationale kleuren en kinderen dragen met trots het nummer 10 op hun rug. Er zijn zelfs elegante jurkjes, voor meisjes, met ‘s lands vlag in verwerkt.

Muren, stoepen en stoepranden, gevels van huizen, alles moet er aan geloven: als ze niet gewoon in geel en groen worden geschilderd, dan staat het nationale elftal geportretteerd. Geen idee hoe België er op dit moment uitziet, maar volgens mij komen enkel de Nederlanders met hun Oranjefolie hierbij in de buurt.

Tegenstanders van de Copa hopen dat het thuisland niet wint

En ja, de metro in São Paulo staakt nog altijd, het gras in het stadion wil niet helemaal groeien en aan dat stadion zelf zijn ook nog wel wat kosten, maar geen Braziliaan die zich daar druk om maakt. Haast zonder uitzondering zijn ze tegen het WK omdat het een fortuin kostte, maar dat zal ze niet tegenhouden om helemaal uit hun bol te gaan, de komende weken.

Zeker, er zullen nog protesten zijn. Tegenstanders van deze Copa hopen vurig dat het thuisland niet wint. ‘Dan zal in de euforie alle ellende meteen vergeten zijn’, klinkt het.

Maar het protest, hoe sympathiek en terecht ook, vergaat hier een beetje in de feeststemming. Ook ik heb bedenkingen bij de Fifa, bij de organisatie van deze Copa, bij het hardhandige optreden van politie tegen demonstranten en favelabewoners. En toch, op de markt hier beneden heb ook ik mij een shirtje aangeschaft. Even waan ik mij Neymar Jr. en word ik deel van de gekte. Dat de beste mag winnen!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier